Sarrazin: Politička i ustavna kriza udaljava Crnu Goru od Evropske unije

Bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizirano, a vladavina prava je duboko oslabljena, rekao je izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan.

Manuel Sarrazin je pozvao polanike da izaberu sudije Ustavnog suda najkasnije do početka februara (EPA)

Izaslanik njemačke vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin izjavio je u srijedu da trenutna politička i ustavna kriza u Crnoj Gori predstavlja prijetnju za priključenje te zemlje Evropskoj uniji.

Sarrazin, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, pozvao je poslanike u Skupštini Crne Gore da izaberu sudije Ustavnog suda najkasnije do početka februara te da za dobrobit zemlje po strani ostave dnevnopolitičke interese.

“Mogu samo ponoviti da je funkcionalan Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori. Na Skupštini Crne Gore je da izborom sudija što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo efikasno pravosuđe”, kazao je Sarrazin.

Dodao je kako bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizirano, a vladavina prava je duboko oslabljena, prenosi Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

‘Zajedno pogledati u budućnost’

Prema njegovim riječima, velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži EU, a trenutna politička i ustavna kriza predstavlja prijetnju za ostvarenje tog cilja.

“Moja posjeta Crnoj Gori ima za cilj da zajedno pogledamo u budućnost. Zato želim stupitiu intenzivan dijalog neposredno s poslanicima, političkim strankama i donositeljima odluka, a također i sa stručnjacima iz civilnog društva”, kazao je Sarrazin.

Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra prošle godine ima samo tri od sedam sudija, a Skupština Crne Gore u dva kruga glasanja nije izabrala četvericu nedostajućih sudija.

Ustavni odbor Skupštine u srijedu nastavlja saslušanje kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor četiri sudije Ustavnog suda.

Izvor: Agencije