Kurti: Dogovor Kosova i Srbije moguć za nekoliko mjeseci

Premijer Kosova kaže kako se dogovor Kosova i Srbije može postići u roku od nekoliko mjeseci, ako za to postoji volja dvije strane i podrška međunarodnih predstavnika.

Albin Kurti: Za sporazum su potrebne dvije strane (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio kako se dogovor Kosova i Srbije može postići u roku od nekoliko mjeseci, ako za to postoji volja dvije strane i podrška međunarodnih predstavnika.

“Optimista sam da se dogovor može postići u roku od nekoliko mjeseci ako postoji volja za postizanje dogovora te potpora demokratskog zapada, odnosno Evropske unije, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Izrazio sam spremnost da to učinim”, kazao je on u za švicarski Blick, prenosi Fena.

Kurti je istaknuo da su za sporazum potrebne dvije strane te da se Srbija mora distancirati od dva puta: od prošlosti Slobodana Miloševića aktuelnog Vladimira Putina, jer Srbija je sve bliža Rusiji, a Putin želi potaknuti sukob na Kosovu.

‘Putin je opsjednut našom zemljom’

“Oprezan sam, ali nikad se ne bojim, budan sam. Putin je opsjednut našom zemljom. Bio je zadovoljan neuspjehom zapadnih intervencija u Iraku i Afganistanu. Ljut je i nervozan zbog činjenice da su bili uspješni na Kosovu”, rekao je on.

Istodobno britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach smatra da ni Kosovo ni Srbija ne bi trebali posmatrati provedbu postojećih sporazuma kao ustupke ili prijetnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno sudjelovanje u dijalogu.

“I Kosovo i Srbija trebaju ispuniti svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. Zajednica srpskih opština [ZSO] je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali to ne bi trebalo kočiti provedbu ostalih. Kako će ZSO izgledati kada bude osnovan, pitanje je za strane u dijalogu”, kazao je Peach.

U Davosu se u srijedu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao, u sklopu aktivnosti na 53. godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

“I na ovom važnom mjestu, s Miroslavom Lajčakom nastavljam razgovore o situaciji u regionu i dijalogu” Srbije i Kosova, naveo je Vučić na Instagramu.

Lajčak i Escobar u Prištini i Beogradu

Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar trebali bi 20. januara posjetiti Prištinu i Beograd, u sklopu priprema za sastanak u Briselu između predstavnika Srbije i Kosova.

Dvojica izaslanika u Briselu su nekoliko puta rekli da se zajednički angažman EU-a i SAD-a pokazao korisnim u uvjeravanju strana da smanje napetosti.

Početkom januara sastali su se s ambasadorima zemalja NATO-a, s kojima su razgovarali o situaciji na Kosovu i u regiji te im predstavili planove za nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije