Plenković: Nakon uvođenja eura naplaćeno 243.000 eura kazni

Subjekti koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama su kažnjeni, rekao je hrvatski premijer.

Državni inspektorat izrekao je 151 novčanu kaznu (Josip Regović / Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu u ukupnoj vrijednosti od 234.000 eura subjektima koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.

To će se nastaviti i dalje, rekao je premijer i naglasio da Vlada nakon toga ima tri opcije.

To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i ekonomiju dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi eura, prenijela je Hina.

‘Neopravdano podizanje cijena’

Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je u Hrvatskom saboru kako je najbolja “pedagoška mjera” za sve one koji su neopravdano digli cijene, posjeta inspektorata, kao i porezne i carinske uprave.

„Dio trgovačkih lanaca nije se ponašao fer i to je točno, a za sada su se kao najbolje pedagoške mjere, sukladno zaključku Vlade da se sve cijene trebaju vratiti na 31. prosinca, pokazali posjeti državnog inspektorata, porezne i carinske uprave pojedinim polovnim subjektima”, rekao je ministar Filipović.

Ponovio je kako su nalazi inspektorata pokazali da je oko 30 posto subjekata neopravdano podiglo cijene i da nakon posjeta inspektora cijene vraćaju na nivo od 31. decembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada