Ambasada SAD-a: Nedolično ponašanje Dodika loše se odražava na RS

Kod Srba postoji izreka koja kao da je nastala zbog Turković, koja kaže: ‘Svaka joj je za šamar’, rekao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

'Ako ne dovlači hurme iz Katara, onda baca budalaštine po Sarajevu', rekao je Dodik o Turković (Pixsell)

Niz osuda vladajućih i opozicionih stranaka, nevladinog sektora i javnosti u Bosni i Hercegovini uslijedio je nakon poruke predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika da je svaka izjava šefice bosanskohercegovačke diplomatije, Bisere Turković te zemlje – za šamar.

Tokom jučerašnje posjete ministrice vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon Bosni i Hercegovini, Turković je navela da je dodjela ordena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu uvreda ljudskoj pristojnosti i šamar za cijeli svijet, na što je odgovorio Dodik.

On je rekao da Turković “ako ne dovlači hurme iz Katara, onda baca budalaštine po Sarajevu”, kao i da joj je u tome “prošao cijeli mandat”.

Potom je dodao: “Kod Srba postoji izreka koja kao da je nastala zbog Turković, koja kaže: ‘Svaka joj je za šamar’.”

Turković je na Twitteru navela da je prijetnje fizičkim nasiljem neće uplašiti.

“Nisu me uplašili ni snažniji neprijatelji Bosne i Hercegovine protiv kojih sam se borila i koji su odavno na smetlištu historije”, napisala je Turković.

Uslijedile oštre reakcije

Dan nakon Dodikove izjave uslijedile su brojne i oštre reakcije, među ostalim i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu iz koje ističu da je “spominjanje nasilja nad ženama neprikladno i mizogino”.

“Milorad Dodik jednog dana kaže da želi ‘mirnu, poštovanu RS’, a narednog sugerira da je ispravan odgovor na političko neslaganje s ministricom vanjskih poslova BiH da je ošamari. Njegovo spominjanje nasilja nad ženama je neprikladno i mizogino. Loše se odražava na Republiku Srpsku to što se njen predsjednik oslanja na ovu vrstu nedoličnog ponašanja kako bi argumentirano odgovorio kritičarima”, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Stranka demokratske akcije (SDA), čija je članica Bisera Turković, pozvala je Tužilaštvo BiH da reagira.

“Izjave kojima Bošnjake optužuje za terorizam i prijetnje upućene ministrici Turković nisu ‘za šamar’, ali jesu za procesuiranje pred nadležnim pravosudnim institucijama koje su dužne sankcionirati predsjednika SNSD-a zbog izazivanja i raspirivanja etničke i vjerske mržnje”, naveli su u SDA.

Napala je i Željka Cvijanović

Na Dodikove izjave reagirali su i iz Naše stranke, čiji je predsjednik Edin Forto ocijenio da “moralna i društvena superiornost kojom ‘frajer’ napadne značajno obrazovaniju ženu dokazuje da je pred nama dugi put mijenjanja društvenih normi i navika”.

“Najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine je status quo“, naveo je Forto.

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Sabina Ćudić ocijenila je da “šovinističke poruke i prijetnje političkim protivnicama, poput Dodikove ministrici Turković, iako za namjeru imaju da demonstriraju moć i silu, uvijek i iznova na površinu izbacuju samo jedno – patetičnu intelektualnu impotenciju autora”.

Osim Dodika, Turković je napala i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, koja je ministricu vanjskih poslova optužila da “priča gluposti kako bi privukla pažnju stranaca”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada