U Srbiji uhapšeno 14 osoba zbog međunarodne prevare s kriptovalutama

Sumnja se da su osumnjičeni pričinili štetu državljanima Njemačke, Kanade, Švicarske i Australije višu od dva miliona eura.

Bitcoin
Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama (Reuters)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su 14 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična djela udruživanja radi vršenja krivičnih djela, prevara i pranja novca, saopćio je u četvrtak MUP.

U okviru zajedničkog istražnog tima Njemačke i Srbije, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odjeljenja za visokotehnološki kriminal, u saradnji s Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identificirvali su počinioce navedenih krivičnih djela u više zemalja – Kipar, Bugarska, Estonija i Srbija.

Sumnja se da su uhapšeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na pomenutim platformama i da su za to koristili savremene tehnologije, poput programa “Voice spin“.

Određeno zadržavanje do 48 sati

Na taj način su, kako se sumnja, omogućili da se lažno predstave podaci na fiktivnim platformama, kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je riječ o legalnoj trgovini, iako do trgovine nije ni dolazilo.

Oštećeni su ulagali kriptovalute na pomenute platforme, dok su uhapšeni, kako se sumnja, vršili transakcije tih kriptovaluta kako bi sakrili izvorno porijeklo prevare.

Od osumnjičenih su privremeno oduzeta tri kripto novčanika, dva stana, tri automobila, informatička oprema, kao i 42.150 eura i 95.000 dinara (810 eura).

Određeno im je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Agencije