Kod devetero djece u Novom Pazaru potvrđena tuberkuloza

Bakterijska infekcija je potekla od djece iz dvije novopazarske porodice, a zaraza se prenijela na njihove školske drugare.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje (Anadolija)

Kod devetero djece u Novom Pazaru potvrđena je tuberkuloza.

Bakterijska infekcija detektirana je kod osmero učenika osnovnih škola “Bratstvo“ i “Stefan Nemanja“ i kod jednog predškolarca.

Zdravstveno stanje djece je stabilno i njihov oporavak teče bez komplikacija.

U toku je testiranje kontakata oboljele djece, javlja Anadolija.

Tuberkuloza je potekla od djece iz dvije novopazarske porodice, a zaraza se prenijela na njihove školske drugare.

Angažiran dodatni tim stručnjaka

“Situacija je pod kontrolom, a broj obolelih mogao bi da bude i veći. Radi se o porodičnim epidemijama. Najpre smo tuberkulozu otkrili kod šestoro dece, a naknadnim testiranjem njihovih kontakata bolest je otkrivena kod još troje dece. U porastu je broj obolelih. Privodimo kraju testiranje učenika iz jedne škole. Procedura nalaže da testiramo učenike iz svih odelenja u kojima su zaražena deca, kao i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa učenicima. Nisu samo oni bili u kontaktu sa ovom decom, tu su i druga druženja, drugari iz ulice, zgrade, porodična okupljanja… Očekuje nas još mnogo posla“, kaže epidemiolog novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) doktor Safet Ganić.

Testiranje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom djecom obavlja se na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Zbog obimnog posla, angažiran je dodatni tim stručnjaka Doma zdravlja i svi pedijatri zdravstvenog sistema Novog Pazara.

“Moramo biti maksimalno oprezni. Očekuje nas nastavak školske godine za četiri dana. Ako ne stignemo, kao epidemiološku meru, donećemo odluku da deca iz tri odelenja ne krenu sa nastavom dok se testiranje ne završi. Može biti još sekundarnih slučajeva, jer je period inkubacije tuberkuloze tri meseca i ovo se ne može rešiti u kratkom vremenskom roku“, dodao je Ganić.

Veliki izazov za zdravstvo

Sva oboljela djeca su na rođenju vakcinisana BCG vakcinom protiv tuberkuloze, trenutno su pod terapijom i razmatra se da li će dalja dijagnostika i liječenje biti nastavljeno u nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu, glavom gradu Srbije.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje.

Godišnje se u najvećem gradu regije Sandžak detektira 30 do 50 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze.

Posljednji slučaj masovnog zaražavanja učenika desio se prije sedam godina, kada je tuberkuloza detektirana kod učenika Gimnazije, zbog čega je došlo do obustave nastave u toj obrazovnoj ustanovi.

Izvor: Agencije