Ambasada SAD-a razočarana prisustvom crnogorskih ministara na proslavi dana RS-a

‘Prisustvo zvaničnika crnogorske vlade na tom događaju, u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u EU, i sa principima i vrijednostima koje dijele članice evroatlantske zajednice.’

Ambasada SAD-a je saopštila da je "veoma razočarana" odlukom ministara pravde i finansija (EPA)

Prisustvo zvaničnika crnogorske Vlade na svečanosti povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske (RS), u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenila je američka ambasada u Podgorici.

Ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović su prisustvovali 8. januara svečanosti povodom dana RS-a, na kojoj je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, entiteta u BiH, između ostalog, dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ambasada SAD-a je saopštila da je “veoma razočarana” odlukom ministara pravde i finansija, Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića da prisustvuju svečanosti povodom obilježavanja dana RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 2015. godine.

“Tim potezom je iskazano veliko nepoštovanje prema institucijama Bosne i Hercegovine”, rekli su iz ambasade Glasu Amerike.

Ambasada podsjeća da je na svečanosti odata počast ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dodajući da je njegov rat u Ukrajini prouzrokovao teško razaranje i ljudske patnje.

“Prisustvo zvaničnika crnogorske vlade na tom događaju, u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u EU, i sa principima i vrijednostima koje dijele članice euroatlantske zajednice”, kazali su iz ambasade.

Iako je posjeta crnogorskih ministara Banjoj Luci izazvala brojne oštre reakcije crnogorske opozicije, premijer Crne Gore Dritan Abazović 10. januara je rekao da zbog toga neće smijeniti ministre Kovača i Damjanovića.

On je objasnio da Vlada Crne Gore u toj posjeti nije imala nikakvog udjela.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović juče se u Sarajevu izvinio Bosni i Hercegovini zbog prisustva crnogorskih ministara pravde i finansija svečanosti u Banjoj Luci.

Izvor: Agencije