Derek Chollet počinje posjetu Zapadnom Balkanu

Viši savjetnik State Departmenta počinje trodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, a posjetit će Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Derek Chollet će prvo posjetiti Skoplje (EPA)

Viši savjetnik State Departmenta Derek Chollet u srijedu počinje trodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu.

Prvo će posjetiti Skoplje, gdje će, kako je najavljeno iz State Departmenta, razgovarati s predstavnicima Vlade Sjeverne Makedonije o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Nakon toga će otputovati u Prištinu, gdje će s predstavnicima institucija Kosova i civilnog društva razgovarati o naporima SAD-a da pomognu unaprijeđenju euroatlantskih integracija “kroz dijalog, uz podršku Evropske unije za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, fokusiranih na međusobno priznavanje”.

‘Normalizacija odnosa Srbije i Kosova’

Chollet će 12. januara boraviti u Beogradu, gdje će s rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju State Departmenta se navodi da će također razgovarati “o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njenom kontinuiranom angažiranju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa s Kosovom”.

Izvor: Agencije