Hrvatska: Dodikovi postupci za osudu, ali ne ugrožavaju mir

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina sigurno nije naišao na oduševljenje, nego na osudu, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Gordan Grlić Radman: Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani historije i demokratije (EPA)

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina ordenom bh. entiteta Republika Srpska nije naišlo na oduševljenje, već na osudu, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i dodao da potez predsjednika RS-a Milorada Dodika vidi kao politiziranje.

Dodik je povodom neustavnog 9. januara, koji u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama, a prvi na popisu bio je Putin.

Taj potez pojasnio je Putinovim navodnim doprinosima za saradnju “dvije države”, kako je okvalificirao RS i Rusiju.

“Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani povijesti i demokracije. Prema tome, to je odgovor”, komentirao je šef hrvatske diplomatije novinarima sporno odlikovanje, prenosi Hina.

“Taj potez sigurno nije naišao na oduševljenje, nego na osudu”, rekao je Grlić Radman u trenutku kad Putina “osuđuje cijeli demokratski svijet” zbog invazije na Ukrajinu.

‘Dodikovo politiziranje’

No, ministar smatra da Dodikovi postupci ne ugrožavaju mir i stabilnost ovog prostora.

“Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular – prijeti, ali to nije ugroza miru”, kazao je Grlić Radman, dodavši da Evropska unija i NATO imaju instrumente da se odupru bilo kakvoj ugrozi.

Grlić Radman Dodikove postupke opisuje kao politiziranje.

“Zapadni Balkan i zemlje jugoistoka Europe opredijelile su se za europsku perspektivu”, rekao je, dodajući da je možda to politiziranje “nekakva njemu svojstvena zabava, kako bi se svijet mogao danima baviti onim što je rekao i analizirati njegove [Dodikove] riječi”.

Izvor: Agencije