Sjeverna Makedonija preuzima jednogodišnje predsjedavanje OSCE-om

Sjeverna Makedonija danas od Poljske preuzima jednogodišnje predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Osmani je rekao da će se Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuća fokusirati na očuvanje principa i obaveza OSCE i da će jedan od prvih prioriteta biti podrška Ukrajini (Reuters)

Sjeverna Makedonija danas od Poljske preuzima jednogodišnje predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a dužnost predsjedavajućeg vršiće šef diplomatije Bujar Osmani.

Osmani je rekao da će se Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuća fokusirati na očuvanje principa i obaveza OSCE i da će jedan od prvih prioriteta biti podrška Ukrajini, prenosi Beta.

Predstavljajući prioritete predsjedavanja pred Stalnim vijećem OSCE-a u Beču, Osmani je u septembru rekao da je u vrijeme kada je OSCE na ozbiljnom iskušenju, od suštinske važnosti da se ponovo izgradi međusobno povjerenje i da se pokaže politička volja za dijalog o zajedničkim sigurnosnim pitanjima.

Na ministarskom sastanku OSCE-a u Lođu, u decembru, Osmani je kao jedan od glavnih prioriteta tokom predsjedavanja Sjeverne Makedonije izdvojio podršku Ukrajini.

Angažiranje u Ukrajini

“Naši napori biće usmjereni na osiguravanje kontinuiranog prisustva i angažiranja OSCE-a u Ukrajini, pružanje programske podrške u sve tri dimenzije kroz novouspostavljeni Program podrške Ukrajini, kao i na slanje specijalnog predstavnika predsjedavajućeg OSCE za političko izvještavanje”, rekao je Osmani.

On je izrazio spremnost da kao predsjedavajući stavi u funkciju sve kapacitete i mehanizme OSCE-a, sa ciljem da se pomogne pogođenom stanovništvu Ukrajine u suočavanju sa izazovima koji proizlaze iz energetske i prehrambene krize.

OSCE, čije je sjedište u Beču, osnovan je 1973. i najveća je međuvladina sigurnosna organizacija u svijetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera. Sjeverna Makedonija prvi put predsjedava tom organizacijom.

Izvor: Agencije