Video: Kraljica Elizabeta II u Jugoslaviji 1972. godine

Predsjednik Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su kraljevsku delegaciju na aerodromu u jugoslovenskoj prijestolnici.

Detalj sa dočeka na beogradskom aerodromu (Screenshot)

Britanska kraljica Elizabeta II, koja je preminula u četvrtak, boravila je u višednevnoj zvaničnoj posjeti bivšoj SFR Jugoslaviji u oktobru 1972. godine, a snimke dolaska i detalje posjete snimio je reporter agencije AP.

 

Preminula čelnica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u posjetu Jugoslaviji je došla na poziv predsjednika Josipa Broza Tita, a sa njom su doputovali suprug, princ Philip i kćerka, princeza Ana.

Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su kraljevsku delegaciju na aerodromu u jugoslovenskoj prijestolnici.

Kako podsjećaju agencije kraljica je dva dana boravila u Beogradu, gdje je prvog dana posjete, 17. oktobra zasadila drvo u Parku mira i prijateljstva, a za kraljevski par je bio organiziran obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku.

Posjetila Dubrovnik i Brijune

U okviru zvanične posjete kraljica Elizabeta je “Plavim vozom” otputovala u Titograd (današnju Podgoricu u Crnoj Gori), a zatim u hrvatski priobalni grad Dubrovnik.

Četvrtog dana posjete, 20. oktobra je posjetila Zagreb i arhipelag Brijune.

Tokom posjete Jugoslaviji, 19. oktobra kraljica Elizabeta II i njen suprug Philip su odlikovani Ordenom jugoslovenske velike zvijezde.

Ovo je bila prva kraljičina posjeta nekoj komunističkoj zemlji na istoku Europe i zato je bila na udaru kritika.

Njeno ponašanje je tumačeno kao vrlo neobično i opušteno. Sa Titom je igrala golf, vozila se sa njim u njegovom Cadillacu, čak i podijelila narandžu, javio je AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada