Tirana: Protjerane iranske diplomate spalile dokumenta

Reuters navodi, pozivajući se na svjedoke, kako su zaposleni u iranskoj ambasadi bacali dokumenta u zahrđalo bure, dok je vatra osvjetljavala zidove trospratne zgrade diplomatske misije.

Rama je rekao kako je cybernapad koji je izveden u julu mogao dovesti do paraliziranja javnih službi, brisanja digitalnih sistema i upada u državne zapise (Reuters)

Iranske diplomate spalile su rano jutros u Tirani dokumente prije nego što su napustili Albaniju koja je odlučila zamrznuti diplomatske odnose sa zvaničnim Teheranom zbog nedavnog cybernapada, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Reuters navodi, pozivajući se na svjedoke, kako su zaposleni u iranskoj ambasadi bacali dokumenta u zahrđalo bure, dok je vatra osvjetljavala zidove trospratne zgrade diplomatske misije.

U četvrtak, osoblje ambasade evakuisalo je zgradu, a kada ju je napustilo, snage sigurnosti ušle su u zgradu kako bi izvršile potrebne provjere.

Iako nije bilo incidenata tokom evakuacije zgrade, vidjelo se da su dokumenti spaljeni u zgradi, koja je posljednjih godina služila kao iranska ambasadam piše Anadolija.

Albanske vlasti još nisu potvrdile je li osoblje iranske ambasade napustilo zemlju.

Prijetnje iz Washingtona

Albanski premijer Edi Rama rekao je jučer u videoobraćanju da je naredio iranskom diplomatskom osoblju da zatvori ambasadu i napusti državu u roku od 24 sata.

Rama je rekao kako je cybernapad koji je izveden u julu mogao dovesti do paraliziranja javnih službi, brisanja digitalnih sistema i upada u državne zapise, kao i do krađe Vladine elektronske pošte, što bi dovelo do haosa i ugrozilo sigurnost zemlje.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na Albaniju, članicu Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i najavile „dalje akcije kako bi Teheran odgovarao za prijetnje sigurnosti američkog saveznika“.

Iran je oštro osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom, odbacujući razloge za taj potez kao neosnovane tvrdnje.

Hakerski napad prošlog mjeseca izazvao je paniku u albanskim javnim službama, čiji su internet servisi bili blokirani danima.

Izvor: Agencije