Fajon: Apsurdna izjava Vučića da smo narušili teritorijalni integritet Srbije

Šefica diplomatije Slovenije istakla kako Ljubljana ima dobre odnose sa Beogradom, ali i kako ‘smo navikli da od Srbije čujemo takve izjave’.

Fajon: Navikli smo da od Srbije čujemo takve izjave, koje se nekad izvlače iz konteksta, ponekad malo namjerno (EPA)

Ministarica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon nazvala je u četvrtak apsurdnom i nesretnom izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova.

“Navikli smo da od Srbije čujemo takve izjave, koje se nekad izvlače iz konteksta, ponekad malo namjerno. Ali, tačno je da smo reagirali. Odgovorio je predsjednik Borut Pahor, kao i naše Ministarstvo [vanjskih poslova]“, rekla je ona, prenosi Beta.

“Ovdje se iznova mora konstatirati da, kada su u pitanju interesi slovenske države, oni moraju biti zaštićeni. To je bila veoma apsurdna izjava, nažalost.“

Fajon je istakla kako Slovenija ima dobre odnose sa Srbijom.

“Srbijanski predsjednik će naredne sedmice boraviti u Sloveniji i moći će više reći”, dodala je ona.

Ambasador Srbije pozvan na razgovor

Vučić je, tokom nedavne posjete Pahora Beogradu, upitan zašto nije uveo sankcije Rusiji, rekao kako ne zna kako objasniti narodu da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

“Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste, a mi gledamo da imamo dobre odnose sa Slovenijom”, rekao je predsjednik Srbije.

Nakon te izjave je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, koje je pozvalo ambasadora Srbije u Ljubljani na razgovor.

U Ministarstvu vanjskih poslova su naveli kako su iznenađeni Vučićevim izjavama i da su svoj stav u vezi s Kosovom ponovo prenijeli vlastima u Beogradu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada