Erdogan i Milanović suprotno o izbornoj reformi uoči izbora u BiH

Turski se predsjednik u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u izborni zakon BiH, što traži vladajući HDZ.

Erdogan u Hrvatskoj završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu (Al Jazeera)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rako je da je trgovinski volumen njegove zemlje i Hrvatske premašio 90 miliona dolara i narastao je za 40 posto prošle godine, podsjećajući na „duboke kulturne i historijske veze“ te 30 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje koje se doživljavaju kao susjede, premda nemaju zajedničke granice.

Tokom konferencije za medije zajedno s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanoviće, Erdogan je u Zagrebu u četvrtak rekao da su dva čelnika razgovarala o ratu u Ukrajini, i stanju u Bosni i Hercegovini, u kojoj traju politička previranja, pozivajući na dijalog.

Erdogan je rekao da nije zadovoljan s Dejtonskim sporazumom koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kao što ni Alija Izetbegović to nije bio kad ga je potpisao, ali je pozvao političare u BiH da se dogovore oko spornih pitanja, uključujući i izborni zakon sa kojim nije zadovoljna vladajuća Hrvatska demokratska zajednica.

Erdogan je u Zagrebu izjavio da se o izbornoj reformi u BiH moraju dogovoriti čelnici Bošnjaka, Srba i Hrvata, suprotno hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji smatra da bi izmjene trebao nametnuti visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Hrvatski predsjednik je rekao da visoki predstavnik Christian Schmidt dosad nije učinio ništa. “Učini li nešto, ja ću biti zadovoljan. U tome se razlikujemo ja i predsjednik Erdogan, Hrvatska i Turska”, izjavio je Milanović.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u četvrtak na Pantovčak u sklopu službene posjete Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića.

Počasno-zaštitni bataljon pozdravio je turskog čelnika u 10 sati, nakon čega su intonirane hrvatska i turska himna, prenijela je Hina.

Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Turski predsjednik stigao je sa suprugom u Zagreb, na poziv hrvatskog predsjednika, kako bi pridonio jačanju ekonomskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali se pretpostavljalo da će pitanje izbornog zakona u BiH dominirati u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom.

BiH neizbježna tema

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u izborni zakon, što traži vladajuća Hrvatska demokratska zajednica u BiH.

“Odluke oko izbornog zakona donose ova trojica lidera. Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu s trojicom članova bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nekoliko su puta pozvali Schmidta na suprotno, da iskoristi svoje bonske ovlasti i izmjeni Izborni zakon BiH.

San sisačkih muslimana

Turski će predsjednik zajedno s hrvatskim otići  i u Sisak gdje će sudjelovati na otvorenju novog islamskog centra i džamije u tom gradu, što sisački imam Alem Crnkić naziva “ostvaranjem višegeneracijskog sna” tamošnjih muslimana.

Novi Islamski centar prostire se na oko 2.600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog. Posebnost sisačke džamije je njena energetska održivost, pa se naziva i prvom ‘ekodžamijom’ u ovom dijelu Evrope.

Na molitveni prostor odnosi se petina kompleksa, a ostatak, oko dvije hiljade kvadrata, namijenjen je svima.

„Da su muslimani htjeli graditi ovaj objekt za sebe, izgradili bi samo džamiju”, rekao je Crnkić.

„Dobrodošli su nam svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, bez obzira na vjersko opredjeljenje, svi koji su otvoreni da upoznaju i spoznaju druge”, naglasio je mladi sisački imam, Sisčanin odrastao u tom gradu.

Dvojica se predsjednika potom ponovo vraćaju u Zagreb kako bi sudjelovali na hrvatsko-turskom ekonomskom forumu.

Svoj dolazak potvrdilo je 75 turskih privrednika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 privrednika. Na ekonomskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, finansijskog sektora i drugih privrednih grana.

Strogo osiguranje

Erdoganova posjeta Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik već se danima ne može parkirati, a MUP je za četvrtak uveo posebnu regulaciju saobraćaja i zamolio građane da budu strpljivi.

Strpljivi će morati biti i novinari jer se zbog strogog osiguranja na događanjima na kojima će biti Erdoogan moraju pojaviti satima prije.

Turski predsjednik u Hrvatskoj je posljednji put bio 2016, na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Na Pantovčaku, tada u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović, rado su isticali da ne postoji bolje integrirana manjina u Evropi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada