Američki ambasador: Politička nesigurnost odvlači strane investitore od BiH

Michael Murphy je ocijenio kako politička nesigurnost odvlači strane investicije, posebno separatistički potezi vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

Endemska korupcija nastavlja pustošiti zemlju i ako se to ne promijeni ubit će ekonomsku budućnost BiH', upozorio je Michael Murphy (EPA)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je u srijedu kako politička nesigurnost odvlači strane investicije, posebno separatistički potezi vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

“Političko prepucavanje, etnonacionalistička retorika i nastojanje podrivanja, opstruiranja i blokiranja državnih i entitetskih institucija stvara političku nesigurnost za poslovanje koje se ne može tolerirati”, rekao je on obraćajući se na konferenciji o socijalno-ekonomskom utjecaju u organizaciji Coca-Cole, prenosi Hina.

Dodao je kako paralelne institucije sa sjedištem u RS-u čija se uspostava najavljuje stvara konfuziju kod investitora.

“Potencijalni investitori i kompanije dovoljno su mudri dvaput promisliti prije ulaska na ovakvo tržište”, kazao je Murphy.

Ključni problemi

Sjedinjene Američke Države su od završetka rata u ekonomiju Bosne i Hercegovine direktno investirale 260 miliona dolara.

Ambasador je kao ključne probleme stranim investitorima naveo sistematsku korupciju, nepostojanje jedne adrese za registraciju kompanija, zakon o elektroničkom potpisu, neujednačene zakonske propise i nejasan proces arbitraže.

“Endemska korupcija nastavlja pustošiti zemlju i ako se to ne promijeni ubit će ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine”, upozorio je Murphy.

Izvor: Agencije