Erdogan najavio putovanja samo s ličnim kartama između BiH i Turske

Turski predsjednik je posjetom Sarajevu započeo trodnevnu regionalnu turneju koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan započeo je posjetu Bosni i Hercegovini sastankom sa članovima državnog predsjedništva (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u zgradu državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu i obavio sastanak sa članovima tročlanog tijela Šefik Džaferović, a kasnije i druga dva člana Milorad Dodik i Željko Komšić.

Erdogan je danas doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini gdje je nakon svečanog dočeka održan sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Turski predsjednik je posjetom Sarajevu započeo trodnevnu regionalnu turneju koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Nakon susreta u Sarajevu, Erdogan je najavio da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turske.

“Donijeli smo tu odluku i naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati potrebne procedure”, kazao je i dodao da će takav sporazum potpisati sutra i sa Srbijom.

Erdogan je ocijenio da su odnosi Turske i BiH na izuzetnom nivou te da osim političkih, vojnih i ekonomskih odnosa, historija, kultura i ljudske veze čine te odnose još čvršćim.

Erdogan je kazao da su na održanim sastanci razgovarali o koracima koje mogu poduzeti za unapređenje odnosa.

Također je podsjetio da će se 2. oktobra u BiH održati Opći izbori te je dodao da je njegova posjeta pred izbore od velike važnosti za njih.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s mogućim nametanjem odluke o izmjeni Izbornog zakona, Erdogan je rekao da je to pitanje o kojem treba da odlučuju bosanskohercegovački lideri.

„Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu“, kazao je.

Erdogan: Turska će nastaviti pružati razvojnu pomoć

Erdogan je naglasio da Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH, kao i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

“BiH u narednom periodu očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori koji će biti održani u BiH budu transparenti i konstruktivni i to nije važno samo za BiH već i za cijelu regiju”, kazao je, prenijela je Fena.

Promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu zemlje, dodao je, posebno je važno za mir i stabilnost BiH.

“Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH uz suglasnost strana i još jednom ponavljam da će Turska dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH”, kazao je Erdogan.

Pojasnio je da su na sastancima razgovarali šta mogu uraditi da unaprijede bilateralnu trgovinu koja je dosegla 876 miliona dolara, uz povećanje od skoro 35 posto u odnosu na prošlu godinu, te da veliku važnost pridaju i izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd.

Nakon susreta sa Erdoganom, predsjedavajući Predsjednštva BiH Šefik Džaferović rekao je da Republika Turska ima veoma stabilizirajuću ulogu u regionu Zapadnog Balkana.

“Republika Turska i BiH imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze. One su historijske, političke, ekonomske i na planu kulture. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze”, kazao je Džaferović, prenijela je Anadolija.

Kretanje s ličnim kartama

Podsjetio je da je ovo četvrta zvanična službena posjeta između BiH i Turske.

“Ne postoji nijedna država na svijetu s kojom je BiH u ovom četverogodišnjem mandatu, ali možemo slobodno kazati i u proteklim mandatima, imala tako tijesne veze i tijesnu saradnju kao što je u ovom mandatu to bio odnos i saradnja s Turskom”, izjavio je Džaferović.

Kako je kazao, ostat će, za ovaj mandat i saziv Predsjedništva BiH i relacija koje je imalo s Turskom, upamćeno mnogo pozitivnih stvari.

“Na sastancima sam govorio o dvije vrlo važne stvari, a to je autoput Sarajevo – Beograd – Sarajevo i dokumenti, odnosno međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojili. To će se nastaviti realizirati u narednom periodu. Očekujem da to bude intenzivirano u narednom periodu”, rekao je Džaferović.

„Danas smo na sastanku od Erdogana čuli neke konkretne stvari. Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj treba u budućnosti razvijati saradnju između dvije države. Tehničke grupe koja treba da dođe u BiH kada je u pitanju autoput. Saradnja u oblasti energetike, formiranje radne grupe za energetiku je posebno pitanje i danas smo na sastanku govorili i o kretanjima građana Turske i BiH u BiH i Tursku putem ličnih karata”, pojasnio je Džaferović.

Turska je jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, za reforme koje je BiH poduzela, rekao je Džaferović (Anadolija)

Poručio je da je Turska jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, za reforme koje je BiH poduzela.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je činjenica da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i u Vladi Turske.

“Pored konkretnih projekata na kojima treba da radimo i na kojima se već radi želim istaći da je činjenica da je predsjednik Erdogan kao i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u BiH“, kazao je Komšić na konferenciji za novinare.

Poziv na investiranje u BiH

“Također je i činjenica, i ja mislim da treba potencirati tu stabilizirajući ulogu u BiH pa i u cijeloj regiji od strane Erdogana i politike koju on realizuje. Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom i u istom pravcu kako smo imali i do sada“, dodao je.

Erdogan je veliki lider i državnik koji je u Bosnu i Hercegovinu došao s paketom pomoći bez političkog uslovljavanja, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Ovo je jedna od važnih posjeta koju obilježi vrijeme i daje elan za rješavanje problema ”, rekao je Dodik.

Istakao je da “svi znamo” za emocije koje turski predsjednik Erdogan i njegova zemlja imaju prema BiH, ali da je neophodan pragmatizam kako bi se stvari rješavale i ostvario napredak.

Dodao je da Erdogana doživljava kao “velikog lidera i državnika” i smatra da je njegov odnos prema BiH zasnovan na “emocijama i simpatijama”.

„Predsjednik Erdogan ovdje dolazi sa paketom pomoći BiH, a da ništa nije politički uslovljavao. To je nešto što bi moglo biti primjer za mnoge druge, pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni, da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo i ostave nam nered koji mi treba da sređujemo dugo godina. Ta pragmatičnost koju vidimo ovdje zaista pomaže i ja želim da se zahvalim”, naglasio je Dodik.

Istakao je da podržava pristup da BiH očuva integritet i suverenitet u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Erdogan se sa saradnicima poslije sastao i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dočeku su prisustvovali predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Bakir Izetbegović te prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i drugi zamjenik predsjedavajućeg Denis Zvizdić, kao i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara.

Nakon toga, posjetio je Šehidsko mezarje Kovači i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, te je prisustvovao i poslovnom forumu BiH – Turska, gdje je pozvao turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju zemlje.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica Hrvatska

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska.

Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Prema ranijim najavama, Tursku delegaciju uz Erdogana čine i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus te ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, kao i još nekoliko zvaničnika.

 

Izvor: Agencije