Afera Ina: Marija Ratkić izašla iz istražnog zatvora

Advokat Marije Ratkić ranije je izjavio da njegova branjenica nije priznala krivnju i da neće biti svjedokinja pokajnica.

05.09.2022., Zagreb - Donedavna direktorica Plinare istocne Slavonije Marija Ratkic na izlazu iz istraznog zatvora u Remetincu. Photo: Igor Kralj/PIXSELL (Igor Kralj/PIXSELL)

Donedavna predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije (PIS) Marija Ratkić, osumnjičena za malverzacije u aferi Ina, izašla je u ponedjeljak kasno poslijepodne iz istražnog zatvora nakon što je istog dana njena ostavka u PIS-u upisana u sudski registar, izvijestila je Hina.

Ratkić je trebala izaći u pritvora još prošlog petka, no zbog isteka radnog vremena osječkog Trgovačkog suda brisanje iz sudskog registra tog dana nije provedeno iz formalnih razloga, kazala je ranije za Hinu njena advokatica Višnja Galešić.

Mariji Ratkić je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. No, kako je odmah podnijela ostavku za nju više nije bilo zakonskih razloga za ostanak u istražnom zatvoru.

Advokat Petar Pavković, koji također brani Mariju Ratkić, ranije je izjavio da njegova branjenica nije priznala krivnju i da neće biti svjedokinja pokajnica.

Ratkić se sumnjiči da je prodavala plin i pritom zaračunavala manipulativne troškove, a prema pisanju medija sada već bivša direktorica PIS-a je u svojem iskazu Uskoku kazala da je sve radila po nalogu također sada već bivšeg Ininog direktora Damira Škugora koji je ujedno bio i član nadzornog odbora PIS-a.

Šteta za Inu navodno prelazi 133 miliona eura

Uz Ratkić i Škugora, Uskokovom istragom zbog malverzacija u preprodaji plina, obuhvaćeni su i Škugorov otac Dane Škugor, donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje.

Šteta za Inu navodno prelazi 133 miliona eura, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca je gotovo polovina tog iznosa, dok je Goran Husić profitirao za preko 11,97 miliona eura a Josip Šurjak za 9,16 miliona eura. Na računu njihove firme OMS Ulaganje ostalo još preko 26,61 milion eura protuzakonito ostvarene odbiti.

Uskok ne sumnjiči Ratkić da je u aferi ostvarila protupravnu imovinsku korist.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se saznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada