Rama: Rusija bi bila zadovoljna novim sukobom na Balkanu

Moskva podgrijava konflikt na Balkanu i ugrožava krhki mir, dok su simpatije prema Rusiji jake u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska. rekao je albanski premijer.

Premijer Albanije je ponovio da je odluka o nezavisnosti Kosova bila ispravna (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da Moskva podgrijava konflikt na Balkanu i ugrožava krhki mir, uz tvrdnju da bi Rusija bila zadovoljna kada bi nešto krenulo u pravcu sukoba u regiji.

“Da li ste čuli koliko puta [ruski predsjednik Vladimir] Putin spominje Kosovo u svojim govorima? Stalno ponavlja: ‘Kosovo, Kosovo, Kosovo…’ Šef Kremlja podstiče najbolniji od svih neriješenih problema na Balkanu i čini sve da zapali novi fitilj”, rekao je on intervjuu za njemački Spiegel, koji prenosi Albanian Post.

Rama kaže da su simpatije prema Moskvi jake u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska.

“Osamdeset posto pravoslavnih Srba pozitivno misli da Putin samo pokazuje zube Zapadu u Ukrajini, ako se tako može reći”, dodao je.

Duboke podjele u Crnoj Gori

Navodi da se stanovnici regije dijele na one koji se protive Putinu i one koji ga podržavaju.

Premijer Albanije je ponovio svoje ranije riječi da je “odluka o nezavisnosti Kosova bila ispravna”.

“Na kraju krajeva, sada postoji proces mira i pomirenja, iako će taj proces trajati dugo vremena”, ocijenio je Rama.

Smatra da “postoji duboka podjela između crnogorskog i srpskog stanovništva u Crnoj Gori”, ali je dodao da je dobro što postoji inicijativa Otvoreni Balkan.

“Nedavno je došlo do ohrabrujućih pomaka na Balkanu. Zato želim da Srbija, Albanija i Crna Gora stvore neku vrstu mini-šengenskog prostora za bolju razmjenu”, istakao je Rama prenosi Tanjug,

Izvor: Agencije