Macron i Scholz poručili Vučiću: Pokažite spremnost za teške odluke

Predsjednik Francuske i kancelar Njemačke uputili su zajedničko pismo predsjedniku Srbije u kojem ga pozivaju na akcije koje vode ka napretku dijaloga između Srbije i Kosova.

Olaf Scholz i Emmanuel Macron ponudili su svoje savjetnike koji će raditi s Miroslavom Lajčakom (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelar Njemačke Olaf Scholz uputili su zajedničko pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su na njega apelirali da pokaže “maksimalnu odlučnost i spremnost” da donosi teške odluke, “koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem Evropske unije”.

“Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku… da pruže direktnu podršku [specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Kosova i Srbije] Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno s Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed”, naveli su Scholz i Macron u pismu Vučiću.

Uložiti još snažnije napore

Dodali su da su zajedničko pismo uputili “u trenutku od presudnog značaja za sigurnost na evropskom kontinentu i stabilnost u regiji Zapadnog Balkana”, prenosi Tanjug.

“Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo uložiti još snažnije napore kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan”, napisali su njemački kancelar i francuski predsjednik.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelirali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU-a”, navodi se u pismu, uz izražavanje nade da će ova inicijativa naići na Vučićev “interes i podršku”, saopćeno je iz press službe predsjednika Srbije.

Izvor: Agencije