Orban se umiješao u izbore u BiH, otvoreno podržao Dodika

U videoporuci emitiranoj na Radio-televiziji bh. entiteta Republika Srpska, premijer Mađarske nije ni spomenuo Bosnu i Hercegovinu kao državu.

Viktor Orban je opisao Milorada Dodika kao 'dobrog prijatelja Mađarske i Mađara' (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban otvoreno se umiješao u izborni proces u Bosni i Hercegovini, uputivši poruku kojom direktno podržava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, poznatog po protuzapadnim stavovima i bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U videoporuci, koju je objavio javni servis, Radio-televizija bh. entiteta Republika Srpska (RTRS), Orban nije ni spomenuo Bosnu i Hercegovinu kao državu, a naveo je kako RS u nedjelju, 2. oktobra, očekuju izbori koji su važni i za Mađarsku, kao i za cijelu regiju, prenosi Hina.

Kazao je kako dobro poznaje “predsjednika” Dodika, opisavši ga kao “dobrog prijatelja Mađarske i Mađara”.

“Ponosan sam na naše lično prijateljstvo. U njemu sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvijek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće sarađivati sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to”, izjavio je Orban.

Blokira uvođenje sankcija Dodiku

Mađarski premijer ranije je najavio kako će njegova Vlada blokirati svaki pokušaj da se na nivou Evropske unije uvedu sankcije Dodiku zbog stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i prijetnjama secesijom RS-a.

Dodik je ranije odlučio kako se na izborima zakazanim za 2. oktobar neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu, iako na to ima zakonsko pravo.

Odlučio se takmičiti za poziciju predsjednika RS-a, a planira da ga u Predsjedništvu Bosne i Hervcegovine zamijeni sadašnja entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

Jedna od rijetkih anketa čiji su rezultati javno objavljeni pokazala je kako Dodik, uprkos agresivnoj izbornoj kampanji, zaostaje za kandidatkinjom ujedinjene opozicije Jelenom Trivić.

Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ove sedmice rezultate navodnog istraživanja jedne mađarske agencije u kojoj piše kako je Dodik u prednosti.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada