Vučić: Srbija neće priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija

Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja, kaže predsjednik Srbije.

Međunarodni pritisci na Srbiju po pitanju Rusije su brojni i očekuje se da će se umnožavati, kaže Aleksandar Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja. To je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu, već i oko poštovanja koje “danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici”.

Ponovio je da su međunarodni pritisci na Srbiju po pitanju Rusije brojni i da očekuje da će se oni umnožavati u narednom periodu.

“Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve grupe za pritisak, kao i deo medija i političkih stranaka, biće angažovani. I za jednu i za drugu stranu”, rekao je Vučić i dodao da njemu ostaje da vodi računa o Srbiji i njenim interesima.

‘Ne borim se ni za Putina, ni za Bidena’

Govoreći o pritiscima na Srbiju, rekao je: “Vučić zbog [ruskog predsjednika Vladimira] Putina ne uvodi sankcije? Ja se ne borim ni za Putina, ni za [američkog predsjednika Joea] Bidena, ja se borim za ove divne ljude, za našu decu i roditelje, za sve ljude u Srbiji.”

“Baš me briga za strane lidere. Gledam kako da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru i gledam kako da razmišljam o danu posle. Neko mora da razmišlja šta ćemo sutra, kad budemo imali mir, jesmo li uspešno odbranili naše interese ili nismo”, rekao je.

U četiri ukrajinske regije koje kontroliraju ruske i proruske snage proteklih dana održani su referendumi o pripajanju Rusiji, a veliki dio međunarodne zajednice tvrdi da neće priznati rezultate.

Kako tvrde proruski čelnici tih regija, građani su se na referendumima izjasnili za pripajanje Rusiji, od koje se narednih dana očekuje formalna odluka o aneksiji.

Predsjednik Srbije je rekao da će se “po svim važnim pitanjima” obratiti građanima Srbije 8. oktobra.

“Tada ćemo ljude obavestiti kakve ćemo mere za štednju energije sprovesti i kakvu ćemo politiku voditi. Tada će ljudi znati i kolika će primanja imati”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada