Plenković: Naravno da razgovaramo sa Schmidtom, diplomatama, bošnjačkim političarima

Pa bilo bi groteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u BiH u ovakvim okolnostima kada sa njim svi razgovaraju, poručio je hrvatski premijer.

Da li razgovaramo sa Christianom Schmidtom, pa naravno da razgovaramo sa Christianom Schmidtom, poručio Plenković (Reuters)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković večeras je u bosanskohercegovačkom gradu Livnu komentarisao priznanje Vlade Hrvatske u kojem je rečeno da je direktno sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine Christianom Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH, pišu bh. mediji.

“Da li razgovaramo sa Christianom Schmidtom, pa naravno da razgovaramo sa Christianom Schmidtom. Da li razgovaramo sa američkom diplomatijom – da. Da li razgovaramo sa njemačkom, italijanskom, francuskom diplomatijom – da. Sa diplomatijom Evropske unije, sa svima razgovaramo. Apsolutno sa svima razgovaramo, i sa predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka u BiH i to svi znaju, nije nikakva tajna. Pa bilo bi groteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u BiH u ovakvim okolnostima kada sa njim svi razgovaraju, a pitanje koje se treba riješiti i ispraviti nepravda prema Hrvatima”, rekao je Plenković.

Višemjesečni razgovori sa Schmidtom

Podsjećamo, Twitter objava Vlade Republike Hrvatske otkrila je da je premijer te zemlje Andrej Plenković mjesecima razgovarao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom o ispravljanju nepravde prema Hrvatima u BiH.

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, navodi se u tvitu.

Za promjenu Scmidtovog raspoloženja, kada je u pitanju “ispravljanje nepravdi prema Hrvatima u BiH” Plenković je direktno okrivio predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.

“Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio”, rekao je tada Plenković.

Izvor: Agencije