Protest mladih ljekara u Hrvatskoj

Hrvatski ljekari traže reformu zdravstvenog sistema kako bi se poboljšao njihov status.

Ispred Ministarstva zdravstva održan je protest Inicijative mladih ljekara Hrvatske pod nazivom 'Izliječimo zdravstvo zajedno' (Sandra Simunovic/PIXSELL)

U pet minuta do podne u subotu je u Zagrebu počeo protest mladih ljekara ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sistema, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima, piše Hina.

Protest je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njen predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sistem zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i  “robovlasničke ugovore”.

“Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika, želimo reformu zdravstvenog sustava, pregovarati o svojim prava, reformu koeficijenata i sustava specijalizacije”, poručio je Smilović.

Na protestu “Izliječimo zdravstvo zajedno” došli su ljekari iz većine županija i zagrebačkih bolnica, kao i predstavnici većine ljekarskih organizacija, uključujući vodstvo Komore, ljekarskog sindikata, organizacija bolničkih i porodičnih ljekara, kao i organizacija za promociju prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, te Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da ljekari opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti i lošeg upravljanja sistemom, te poručio da dijalog nema alternative.

Sindikat: Apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je da taj skup nije protiv vlade već apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. “To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj”, poručila je.

Hrvatska liječnička komora (HLK) navodi da mladi ljekari godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sistemu kao i neodgovarajuće plaće. Upozoravaju i da 11 posto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

U Ministarstvu zdravstva u četvrtak su pozvali Inicijativu mladih liječnika na sastanak 3. oktobra.

Ministar Beroš istaknuo je nelogičnost da je prvo najavljen protest, a zatim je Inicijativa tek ove sedmice zatražila i razgovore u Ministarstvu o svojim zahtjevima.

Organizaciju protesta u takvim okolnostima pripisao je “ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje”.

Ministarstvo: Niz zahtjeva već se rješava

U Ministarstvu ističu da se niz zahtjeva s protesta već rješava – postavljeni su temelji zdravstvene reforme – prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro kreću u javnu raspravu.

U toku je rješavanje pitanja reprezentativnosti ljekarskog sindikata u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaća, kao i rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima te pitanja vezanih uz plaćanje prekovremenih sati.

Podsjećaju i da je Vlada riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013.  za što je osigurano 758 miliona kuna (više od 100 hiljada eura).

Navode kako se od 2016. kontinuirano povećavaju plaće ljekarima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što su izdvojene tri milijarde kuna (približno 399 miliona eura). U posljednje četiri godine zaposleno je dodatno 1.888 ljekara, među kojima prošle godine njih 344.

Izvor: Agencije