Zagreb neće postupati u slučaju poziva Srbije za suđenje hrvatskim pilotima

Srbija optužuje četiri hrvatska pilota da su u augustu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti; Hrvatska poručila da će poduzeti sve da ih zaštiti.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu (Emica Elvedji / Pixsell)

Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom, poručili su iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske, naglasivši kako “hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni”.

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, koje optužuje da su u augustu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je u petak za Hinu beogradski advokat Aleksandar Olenik, dodijeljen od srbijanskog pravosuđa kao branitelj po službenoj dužnosti.

Ministarstvo je navelo da će hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata, ističe se u saopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava kako nije zaprimilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku, osim informacije da ih se tereti na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Navodi optužnice

Beogradski sud navodi da je uz poziv za suđenje, zakazano za 14. oktobra, posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. augusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Olenik, koji je branitelj po službenoj dužnosti okrivljenog Mikca, rekao je da se još ne zna hoće li će se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu, s obzirom na to da su nedostupni srbijanskom pravosuđu.

Razlog zašto sud još nije donio tu odluku je veoma jednostavan – čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni posredstvom državnih tijela, rekao je Olenik.

Hrvatska obećala da će štititi pilote

On je potvrdio da nije u kontaktu sa svojim branjenikom Vladimirom Mikcem.

„U sljedećih desetak dana, u okviru ostavljenih pravosudnih rokova, provjerit ću je li od hrvatske strane stigao odgovor, premda pretpostavljam kakav će biti, s obzirom na prethodna službena stajališta u Zagrebu i poruke hrvatskih vlasti da će stati u obranu pilota“, rekao je Olenik.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je koncem augusta, na sastanku s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja, da će hrvatska država, njezine institucije, a osobito Vlada, iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota od optužbi iz Srbije.

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je tada da će hrvatski piloti dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji, istaknuvši da će Hrvatska učiniti sve da im se ne dogodi nešto loše.

Sličnu poruku pilotima uputio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, istaknuvši da će im Hrvatska pružiti punu pravnu podršku te spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada