Pokrenuta inicijativa za razrješenje Mila Đukanovića

U inicijativi koju je potpisao 41 zastupnik u Skupštini navodi se da je predsjednik države prekršio Ustav Crne Gore.

Milo Đukanović nije pristao da čelniku Demosa Miodragu Lekiću uruči mandat za sastav nove vlade (Al Jazeera)

Većina zastupnika u Skupštini predala je u petak inicijativu za preispitivanje povjerenja predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, nakon što je odbio njihov prijedlog da mandat za formiranje vlade uruči čelniku Demosa, zastupniku Miodragu Lekiću.

U inicijativi koju je potpisao 41 zastupnik tri koalicije koje su na izborima u augustu 2020. godine porazile Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS) navodi se da je prekršio Ustav te zemlje jer nije dao mandat Lekiću, “koji je, dogovorom parlamentarne većine, dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade”.

Iza inicijative za smjenu Đukanovića stali su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) premijera u tehnilkom mandatu Dritana Abazovića i Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Đukanović je ranije, odbijajući prijedlog o mandataru, što je obrazložio formalnim izostankom dovoljnog broja potpisa, pokrenuo inicijativu za skraćenje mandata Skupštini i sazivanje prijevremenih izbora.

Njegovu inicijativu trebali bi formalno potvrditi i zastupnici u parlamentu, u kojem koalicija oko Đukanovićevog DPS-a nema većinu.

Nemogućnost održavanja vanrednih izbora

Podgoričke Vijesti javljaju kako je predsjednica Skupštine Danijela Đurović obavijestila Đukanovića da njegov zahtjev nije uredan i da ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine.

Đukanović je ranije tražio da sjednica parlamenta bude održana 30. septembra.

Eventualno raspuštanje Skupštine vodilo bi vanrednim parlamentarnim izborima, koji ne bi mogli biti održani jer se zastupnici nisu mogli dogovoriti oko izbora članova Ustavnog suda.

Taj sud je trenutno u blokadi jer ima samo troje od predviđenih sedam sudija, pa ne bi mogao donositi odluke vezano uz eventualne žalbe nakon održanih izbora.

Iz istog razloga upitno je održavanje lokalnih izbora u 14 opština, koji su zakazani za 23. oktobar, prenosi Hina.

Izvor: Agencije