Džaferović na prijemu kod Bidena: SAD je iskren prijatelj BiH

Tokom susreta na prijemu, Džaferović je zahvalio predsjedniku Bidenu na podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini već decenijama.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden organizovao je tradicionalni prijem koji je za partnerske i prijateljske države (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, za partnerske i prijateljske države organizovao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, javlja Anadolija.

Tokom susreta na prijemu, Džaferović je zahvalio predsjedniku Bidenu na podršci koju Sjedinjene Američke Države i on personalno, kao iskreni prijatelji i posvećeni partneri, pružaju Bosni i Hercegovini već decenijama.

‘UN nije bio u stanju da spriječi rat u Ukrajini’

Džaferović je učestvovao na generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje je poručio da su vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu kao i regionalna saradnja.

U svom govoru je naglasio da kao i u slučaju BiH, u periodu između 1992. i 1995. godine, sistem Ujedinjenih nacija, ponovo nije bio u stanju ni da spriječi ni da zaustavi rat u Ukrajini.

Govoreći o BiH, Džaferović je tada rekao da “muslimani i kršćani žive i mogu živjeti zajedno i taj život ima perspektivu, a ono što sigurno nema perspektivu su retrogradne politike koje se tome suprotstavljaju.”

Izvor: Agencije