Tim NATO-a u Albaniji da pomogne poslije cyber napada Irana

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog cyber napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i državne web stranice Albanije.

NATO je saopštio da James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara, predvodi tim stručnjaka čime Albaniji, kao članici NATO-a nudi 'političku i praktičnu podršku' (EPA)

NATO je u srijedu poslao delegaciju na višem nivou u Albaniju da joj pomogne da se izbori s posljedicama nedavnog cyber napada za koji je okrivila Iran.

NATO je saopštio da James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara, predvodi tim stručnjaka čime Albaniji, kao članici NATO-a nudi “političku i praktičnu podršku”, prenosi Beta.

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog cyber napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i državne web stranice Albanije. Premijer Edi Rama nazvao je to činom “državne agresije”.

Nakon što je protjerano osoblje iranske ambasade u Tirani, drugi cyber napad iz istog iranskog izvora pogodio je informacioni sistem koji bilježi promet na granici, stvarajući teškoće i čekanje putnika, navode albanske vlasti.

Reakcije na napade

Ministar odbrane Niko Peleshi rekao je da njegovo ministarstvo i albanska vojska nisu bili pogođeni jer su odvojeni od opšte komunikacione mreže.

Appathurai je rekao da će NATO pomoći Albaniji i da koordinira podršku iz sjedišta NATO-a u Briselu i podršku drugih članica u “rješavanju neposrednih izazova i dugoročnih potreba”.

“Možete biti sigurni u stalnu političku i praktičnu podršku NATO-a”, rekao je on.

NATO, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija osudili su napad i podržale odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom.

Vlada SAD-a uvela je sankcije iranskoj obavještajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na julski cyber napad.

Izvor: Agencije