Na fakultetima u Hrvatskoj gotovo 11.000 nepopunjenih mjesta

Nakon provedena oba upisna roka, u Hrvatskoj je nepopunjeno ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima.

Najpoželjniji studijski programi bili su Gluma i Poslovna ekonomija (Reuters)

Nakon provedena oba upisna roka, na studijskim je programima visokih učilišta u ovoj akademskoj godini nepopunjeno ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima, objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

U jesenskom upisnom roku ponuđeno je bilo 779 studijskih programa s ukupno 14.797 upisnih mjesta, prijavilo se 5.746 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 4.005, odnosno nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima, prenosi Hina.

U ljetnom upisnom roku, prema podacima Centralnog prijavnog ureda Agencije, ponuđeno je bilo 908 studijskih programa, prijavilo se 30.528 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 25.625.

Najpoželjniji programi glume i poslovne ekonomije

Agencija je objavila i da su na jesenskom roku, prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima najpoželjniji bili: Gluma na Akademiji dramske umjetnosti, Poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu te Promet na Fakultetu prometnih znanosti, sve na zagrebačkom Sveučilištu.

Ukupno, najveći broj prijava prvog prioriteta na jesenskom roku imali su studijski programi: Gluma (zagrebačka Akademija dramske umjetnosti), Poslovna ekonomija (vanredni, stručni – zagrebački Ekonomski fakultet) i Edukacijska rehabilitacija (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osječkog Sveučilišta).

Konačne rang-liste za upis kandidata u jesenskom roku na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2022./2023. objavljene su na web-stranici www.postani-student.hr.

Izvor: Agencije