KFOR spreman na intervenciju ako se situacija na Kosovu pogorša

Brigadni general Luca Piperni kaže da je situacija sada mirna, ali osjetljiva i da NATO ne može da isključi nove tenzije ili nasilje na sjeveru Kosova kako se približava 31. oktobar.

KFOR, mirovna misija NATO-a, ima 4.000 pripadnika na Kosovu, čiji je zadatak osigurati mir (EPA)

KFOR je spreman da pozove rezervne snage i interveniše u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije, s približivanjem isteka roka za preregistraciju vozila, izjavio je u Prištini prvi zamjenik komandanta NATO misije u pokrajini, brigadni general Luca Piperni.

Piperni je u sjedištu KFOR-a u Prištini izjavio novinarima da je situacija sada mirna, ali osjetljiva i da NATO ne može da isključi nove tenzije ili nasilje na sjeveru Kosova kako se približava 31. oktobar, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Spremni za ‘okončanje napetosti’

“Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da se nađemo između demonstranata i sigurnosnih organizacija”, rekao je Piperni novinarima govoreći o približivanju isteka roka za preregistraciju vozila na Kosovu.

On je rekao da KFOR ima “dovoljno vojnika da se izbori sa situacijom” i da “sa tim brojem pripadnika može da okonča bilo koje povećanje napetosti”.

“Mi smo na oprezu i spremni da djelujemo ako budemo imali povećanje tenzija. Također možemo da dovedemo rezervne snage, koje možemo da pozovemo u kratkom roku”, istakao je brigadni general Piperni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada