Đukanović nije prihvatio mandatara za novu vladu Crne Gore

Predsjednik Crne Gore podnio je prijedlog za skraćenje mandata Skupštine te naveo da se nisu stekli uvjeti da mandat za sastav nove vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Crnogorski predsjednik navodi kako vjeruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio je u utorak prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, navodeći da se nisu stekli uvjeti da mandat za sastav nove vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Đukanović je saopćio da je, koristeći ustavnu mogućnost, podnio i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice parlamentać na čijem će dnevnom redu biti prijedlog za skraćenje mandata Skupštine, prenosi Anadolija.

U obrazloženju prijedloga za skraćenje mandata Skupštine naveo je da je, saglasno Ustavu, 15. i 16. septembra obavio konsultacije o mandataru za sastav nove vlade s predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u parlamentu.

Podsjetio je da je razgovarao s predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS), Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije i Liberalne partije.

Pozivu se, kako je naveo, nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

‘Ne postoji jasna većina’

“Prijedlog da se mandat za sastav vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče [ponedjeljak], u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine, uputio gospodin Andrija Mandić, nijesam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nijesu stekli svi neophodni uslovi”, kazao je Đukanović.

Javnost je, kako je naveo, od pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituiranju tog prijedloga obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku i da potpise podrške nisu dali zastupnici URA-e, SNP-a i CIVIS-a.

Đukanović je podsjetio da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. vlade predstavnici tri pobjedničke koalicije – Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 zastupnika.

Takođe, kako je kazao, prilikom određivanja mandatara za sastav 43. vlade politički lideri većine od 46 zastupnika su učestvovali na konsultacijama kod predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru vlade, što je potvrđeno na sjednici parlamenta.

“Jedino ovog puta lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nijesu se odazvali na konsultacije. Nijesu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije”, rekao je Đukanović.

Kazao je da nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju formirati vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu.

‘Prijevremeni izbori najbolje rješenje’

“Posebno na bezbjedonosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbjednost Zapadnog Balkana”, dodao je Đukanović.

Smatra da ne postoji politička saglasnost o formiranju vlade, o čemu, kako je naveo, svjedoči i saopćenje GP URA, jednog od konstituenata navodne većine sa jučerašnje sjednice Predsjedništva.

“To doživljavam kao namjeru da se dalje troši vrijeme u kojem bi se nastavili pregovori o diobi resora u vladi i ‘mjesta po dubini’, dok bi za to vrijeme država dodatno bila urušavana”, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, na osnovu svega navedenog, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. vlade Crne Gore.

“Stoga, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosim Prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Smatra da je to najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore.

“Time se otvara mogućnost organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu”, pojasnio je Đukanović.

Odluka građana na izborima

Kako je kazao, regionalni i globalni kontekst, kao i političko-bezbjedonosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi s kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu, koja će danonoćno biti posvećena njihovom rješavanju.

“Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima”, istakao je Đukanović.

Kazao je da, polazeći od navedenog, koristi ustavnu mogućnost i podnosi zahtjev za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj će tačka dnevnog reda biti Prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

Đukanović je podsjetio da je pred svim parlamentarnim partijama i Skupštinom Crne Gore obaveza da se u najkraćem roku izvrši izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

“I tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom”, dodao je Đukanović u saopćenju.

GP URA: Ðukanović je prekršio Ustav

Građanski pokret URA je saopćio da je Ðukanović prijedlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio Ustav, a da su Demokrate rušenjem 43. vlade vratili mehanizam predsjedniku države u ruke.

“Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratile mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Ðukanoviću, na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu”, poručuju iz URA-e, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Ispostavlja se, kako kažu, da su Demokrate na ovaj način željele samo opstrukciju, “zaslijepljeni patološkom mržnjom prema GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću”.

URA podsjeća da su nudili rekonstrukciju 43. Vlade, a da su Demokrate to odbacile i time vratile mehanizam u ruke Ðukanoviću.

“Uzgredj Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces”, poručio je GP URA.

Nesporna je, kažu oni, činjenica da Miodrag Lekić ima podršku GP URA za novog mandatara jer je Predsjedništvo taj predlog u ponedjeljak potvrdilo na glasanju, ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

Mandić: Ðukanović pokušao državni udar

“Ðukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir, jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog sudaj kako zbog EU puta Crne Gore, tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede”, poručuje GP URA.

Lider i zastupnik Nove srpske demorkatije (Nova) Andrija Mandić izjavio je da je Milo Ðukanović “danas pokušao državni udar”, ali da mu poručuju da povuče prijedlog za skraćenje mandata Skupštini.

“Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na Skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika”, kazao je on, pokazavši spisak s potpisima, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Mandić je rekao da će tema razgovora biti i da predsjednica Skupštine raspiše predsjedničke izbore.

Demokrate protiv politike ucjena

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je izjavio kako vidi do čega dovodi politika stalnih ucjena i naglasio da stranka koju predvodi neće dati podršku za skraćenje mandata Skupštine.

Dodaje da je bilo mnogo sastanaka, ali da nije izostala iskrena spremnost Demokrata da se dođe do dogovora.

“Sada se vidi do čega dovodi politika stalnog ucenjivanja i odbijanja da ono što kažete i potpišete”, istakao je Bečić.

Podsjetio je kako je Dritan Abazović kazao da njegova URA neće potpisati kandidaturu Miodraga Lekića, zato što misli da je to zamka.

Bečić je dodao da je Milo Ðukanović imao ustavnu obavezu da prihvati mandat Lekića, ali da nije očekivao od aktuelnog predsjednika države da to i uradi, pa je “zato i tražio da se stave potpisi”.

“Taj potpis je bio zamka za Ðukanovića, što je pokazao današnji dan, a mehanizam su mu vratili oni koji su izglasali 43. DPS [Demokratska partija socijalista] Vladu i odbili da stave potpis da Lekić bude mandatar”, naveo je Bečić.

Naglasio je da Demokrate neče podržati skraćenje mandata Skupštine, ali da ne zna šta će biti dalje.

“Pitajte ove koji nas drže u ovakvom stanju svih ovih mjeseci, jer su najprije prekrojili 30. Avgust [2020. godine], pa vratili DPS na vlast, odbili da potpišu kandidaturu Lekića i sada stvorili ovakve posljedice u društvu”, poručio je Bečić i naglasio da Demokrate što obećaju to i ispune.

Izvor: Agencije