Slučaj Memić: Suspendovana sudinica Suda BiH Dalida Burzić

Tužilaštvo BiH Dalidu Burzić istražuje zbog smrti mladića Dženana Memića na Ilidži, nerazriješene još od 2016. godine.

Dalida Burzić je prije imenovanja na dužnost u Sudu BiH bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo. (Al Jazeera)

Sudinica državnog suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić suspendovana je u petak sa te pozicije, zbog sumnjive smrti mladića u općini Ilidža koja nije razriješena još iz 2016. godine.

Vijest o suspenziji sudnice Al Jazeeri je potvrdio advokat porodice nastradalog mladića Ifet Feraget.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv više osoba uključujući i sutkinju Burzić, koje sumnjiči za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića Dženana Memića nerazjašnjenih još od 2016. godine. Burzić je prije imenovanja na dužnost u Sudu BiH bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prikirivanje dokaza

Feraget koji zastupa porodicu Memić nastoji dokazati kako Memić nije nastradao u saobraćajnoj nesreći nego je ubijen, a dokazi o tom zločinu namjerno su prikriveni.

Na popisu osoba pod istragom državnog tužilaštva je i bivši tužitelj Meris Ćato koji je podigao prvu optužnicu za smrt mladića, bivši komesar sarajevske policije Vahid Ćosić te bar još jedan policajac kao i sudski vještak Ševal Kovačević koji je pred sudom zastupao tezu o prometnoj nesreći.

Pred Sudom BiH već traje suđenje protiv pet osoba koje Tužiteljstvo BiH također tereti za prikivanje dokaza o okolnostima smrti Dženana Memića.

Njegova kao i smrt mladića Davida Dragičevića koji je pod također nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u martu 2018. godine potakle su val velikih protesta protiv stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Dragičevićevi roditelji također tvrde da je njihov sin ubijen a zločin prikriven.

Niti jedan od ta dva slučaja još nije dobio sudski epilog.

Izvor: Al Jazeera i agencije