Đukanović: Nacionalisti za prekomponovanje Zapadnog Balkana

Nacionalisti opet pokušavaju dokazati svoju tezu da multietnička demokratija na Balkanu nije moguća.

U regionu se vodi oštra politika konfrontacija između dva pogleda na budućnost Zapadnog Balkana (EPA)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da nacionalisti opet pokušavaju dokazati svoju tezu da multietnička demokratija na Balkanu nije moguća i da stoga treba prekomponovati Zapadni Balkan, promijeniti granice i umjesto postojećih stvoriti tri uvećane države, etnički i vjerski homogene.

“Smatram da neće biti dovoljno glupih i neodgovornih ljudi koji će 30 godina kasnije poslušati ponovni poziv nacionalista da uđemo u tu avanturu”, kazao je Đukanović u intervjuu za Euro News Albania, prenijela je Beta.

Prema njegovim riječima, u regionu se vodi oštra politika konfrontacija između dva pogleda na budućnost Zapadnog Balkana.

Pokušaji Rusije

“Jedan je onaj koji zastupam – da su sve zemlje Zapadnog Balkana dio savremene civilizacije i moraju imati svoje mjesto u EU-u i NATO-u. Nasuprot tome, imamo pogled onih koji zastupaju status quo, a to je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju ostati van matičnog toka kretanja savremene evropske civilizacije. Da budu platforma koju će zloupotrebljavati svi koji preko Zapadnog Balkana žele djelovati sa antievropske platforme. Tome prisustvujemo i danas”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Rusija i na Zapadnom Balkanu pokušava stacionirati svoje medijske, finansijske, energetske, vjerske efektive i sve to zloupotrebiti protiv evropskog sistema vrijednosti i jedinstva.

Izvor: Agencije