Crna Gora u subotu bila treća u Evropi po proizvedenoj struji iz vjetroelektrana

Dva crnogorska vjetroparka Možura i Krnovo tokom jučerašnjeg dana zadovoljila su 36 posto ukupnih crnogorskih potreba.060

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba (EPA - Ilustracija)

Crna Gora je u subotu, prema podacima Udruženja za energiju vjetra u Europi “WindEurope”, bila treća zemlja u Evropi prema postotku energije dobivene iz vjetroelektrana.

Dva crnogorska vjetroparka Možura i Krnovo tokom jučerašnjeg dana zadovoljila su 36 posto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom, prenosi Fena, pozivajući se na RTCG.

“WindEurope” je udruženje za energiju vjetra u Evropi, a njegove članice su nacionalna udruženja za energiju vjetra svih evropskih zemalja.

Crna Gora trenutno u elektroenergetskom sistemu ima vjetropark Krnovo, instalirane snage 72 MW, te vjetropark Možura, snage 46 MW.

U planu nove vjetroelektrane

U planu je izgradnja vjetroparka Gvozd predviđene instalirane snage 54 MW, dok je u planu i vjetroelektrana Braići od 100 MW.

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju.

U tom razdoblju, u kojem je TE Pljevlja bila izvan pogona, proizvedeno je oko 82 miliona KWh energije, a potrošeno je oko 75.

Izvor: Agencije