U Crnoj Gori osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva

Pomorski fakultet u Kotoru želi ojačati i poboljšati resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva će omogućiti bolje pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj naučnoj mapi pomorske i podvodne arheologije (Al Jazeera)

Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline na Univerzitetu Crne Gore, Pomorski fakultet u Kotoru je u okviru Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kako bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.

Misija Misija Laboratorije za arheologiju pomorstva je da osvijetli i učini podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu širokom auditorijumu primjenom najmodernije metodologije, inovativnih tehnologija i najviših naučnih standarda za istraživanje, dokumentovanje, interpretaciju i očuvanje pomorske i podvodne kulturne baštine.

Laboratorija za arheologiju pomorstva će omogućiti bolje pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj naučnoj mapi pomorske i podvodne arheologije i djelovat će u skladu sa odredbama UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Usvajanje inovativnih metoda istraživanja

Laboratorija će multidisciplinarnim pristupom, kroz intenzivnu međunarodnu saradnju, osigurati dalji razvoj ove naučne discipline u Crnoj Gori. U okviru svojih edukativnih djelatnosti Laboratorija će raditi na podizanju institucionalnih kapaciteta za usvajanje inovativnih metoda istraživanja, digitalne dokumentacije pomorske i podvodne kulturne baštine i njene nacionalne i internacionalne promocije, navodi se.

Podržavat će i podsticati veću internacionalnu prisutnost crnogorskih istraživača i naučnih radnika u domenu nauka koje se bave istraživanjem podmorja.

Vršit će pozitivan uticaj na primjenu odredbi UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Od mnogobrojnih ciljeva Laboratorije, izdvajaju se mapiranje morskog dna teritorijalnih voda i identifikacija podvodne kulturne baštine primjenom različitih optičkih i akustičnih metoda, digitalno dokumentovanje, klasifikacija i valorizacija podvodnih nalazišta, izrada baze podataka i online GIS portala o podvodno-arheološkim lokalitetima namijenjenog za institucionalnu upotrebu i javnost i drugo.

Izvor: Al Jazeera