Hrvatski ambasador nije prihvatio demarš BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH uputila je ranije demarš zbog optužbi da je hrvatski predsjednik negirao genocid u Srebrenici tokom radnoga ručka na summit Brdo-Brijuni u ponedjeljak.

Sjedište hrvatske ambasade u Sarajevu [Armin Durgut/PIXSELL]

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić odbio je u srijedu primiti demarš koji je Hrvatskoj ranije tokom dana uputila ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković, zbog optužbi na račun hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je negirao genocid u Srebrenici.

U saopćenju dostavljenom Hini, navodi se kako je ambasador Sabolić tokom današnjeg sastanka u ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine “odbio primiti protestnu notu zbog navodnih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici”.

“Veleposlanik je odbio primiti prosvjednu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži”, stoji u reagiranju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je ranije tokom dana demarš zbog optužbi da je Milanović negirao genocid tokom radnoga ručka s drugim sudionicima summita Brdo-Brijuni koji je održan u ponedjeljak u Sloveniji.

Mediji su najprije objavili da je hrvatski predsjednik tokom radnog ručka na Brdu kod Kranja zajedno s drugim čelnicima država rekao kako postoje razne vrste genocida, no da se u Srebrenici nije dogodio.

Milanovićev kabinet odbacio je takve optužbne, no kabinet bošnjačkog člana državnog predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tvrdi da Milanović ipak jeste negirao genocid počinjen na istoku Bosne, gdje su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, što je Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu okarakterisao kao zločin genocida, za to optuživši najviše vojne i političke čelnike entiteta Republika Srpska.

Izvor: Agencije