Zavadlavu ukinuta presuda za trostruko ubistvo

Apelacijski sud još nije saopćio obrazloženje svoje ukidajuće odluke pa nisu poznati detalji.

Zavadlav je 11. januara 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistva nalazili na dva motocikla (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu splitskog Županijskog suda kojom je Filip Zavadlav u februaru prošle godine nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubistva pa će mu se za taj zločin, kako se neslužbeno doznaje, ponovno suditi, izvijestila je Hina u utorak.

Apelacijski sud još nije saopćio obrazloženje svoje ukidajuće odluke pa nisu poznati detalji zbog čega je sud ukinuo presudu, no zna se da je Zavadlavu produžen istražni zatvor.

Nastavite čitati

list of 3 itemsend of list

”Odluka je za mene sasvim očekivana obzirom na podnesene žalbe. Zanima me obrazloženje odluke Visokog kaznenog suda, da vidim što je po njima bilo sporno i kakve su upute za sudsko vijeće u novom postupku”, kazao je za medije Zavadlavov branitelj Branko Šerić.

Šerić je u žalbi na nepravomoćnu presudu splitskog Županijskog suda tvrdio da Zavadlav nije bio uračunljiv te je zatražio novo vještačenje i suđenje.

Mediji dodaju da će se Zavadlavu ponoviti suđenje na Županijskom sudu u Splitu i to opet pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić.

Zavadlav (26) je 11. januara 2020. s 37 metaka iz automatske puške u Varošu ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistava nalazili na dva motora. Nakon krvoprolića u Varošu predao se splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio trojicu naočigled šokiranih građana.

Smanjena uračunljivost kao olakšavajuća okolnost

Uhapšen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Za svako od ubistava je dobio po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja je osuđen na godinu dana, a za opće opasnu radnju dvije godine zatvora što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Tokom dokaznog postupka je utvrđeno da je Zavadlav postupao s direktnom namjerom, vještaci su utvrdili miješane poremećaje ličnosti, ali ne i da boluje od duševne bolesti te da je bio bitno smanjeno uračunljiv.

Upravo mu je ta bitno smanjena uračunljivost, kao i teške porodične prilike, bila olakšavajuća okolnosti, a otežavajuće dosadašnja osuđivanost, brutalnost, odlučnost, hladnokrvnost, korištenje ubojitog oružja kao i to što nije izrazio sućut porodicama žrtava niti pokazao kajanje.

Izvor: Agencije