Vučić: Ponovo smo postali kolateralna šteta sukoba velikih

Predsjednik Srbije kaže kako mu je saopšteno da je Putin podigao zavjesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu.

Vučić kaže da je dobio novi prijedlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu (Tara Radovanović/Tanjug)

U Palati Srbija jutros je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbjednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković, prenosi Tanjug.

Po završetku sastanka Vučić je istakao da je od izaslanika predsjednika Francuske i njemačkog kancelara, Emmanuela Macrona i Olafa Scholtza, i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka dobio novi prijedlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog konačnog rješavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom.

“Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćijih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju, pod jedan, da u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i da je važno doći do što bržeg rešenja“, istakao je Vučić poslije sjednice Savjeta.

Nastavak razgovora

Predsjednik Srbije kaže da se radi o onome na šta je upozoravao prije šest mjeseci, a to je da su rekli da žele rješavanje ovih problema jer je Evropa u ratu, i mora da se brani. U skladu s tim potencijalnim dogovorom ili rješenjem oni bi izbjegli mogućnost, ili bilo bi im mnogo lakše, kako je rekao, da pruže jasan odgovor predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnost, jer posle toga bi rekli da je postignut dogovor ako Krim i Ukrajina postignu dogovor, a bez toga ne može.

„Mi smo postali još jednom kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti”, kazao je.

Vučić kaže kako mu je saopšteno da je Putin podigao zavjesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu – sa one gdje ekonomija nestaje i ne postoji ili sa one uspjeha gdje su oni.

„Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. Nastavićemo da razgovaramo“, podvukao je Vučić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada