Pahor: Samit Brdo-Brioni 12. septembra

Samit će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u regiji Zapadnog Balkana i uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja.

Predsjednici zemalja Zapadnog Balkana u šetnji nakon sastanka 17. maja 2021. (EPA)

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je da će samit Brdo-Brioni, inicijativa regionalne saradnje, biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, uz učešće lidera regije.

Kako je saopćeno iz Pahorovog kabineta, samit će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u regiji Zapadnog Balkana i uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, prenosi STA.

Među učesnicima će, kako je najavljeno iz Ljubljane, biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i kopredsjedavajući inicijative, predsjednik Albanije Bajram Begaj, tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović), predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsjednik Sjeverne Mekadonije Stevo Pendarovski i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Iz nje izrastao Berlinski proces

Inicijativa Proces Brdo-Brioni nastala je 2010. godine, kada su tadašnji premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, željeli inspirirati lidere Zapadnog Balkana svojim primjerom i podstaći ih da rješavaju bilateralna pitanja i brže napreduju na putu evropskih integracija.

Za više od desetljeća Brdo-Brioni se etablirala kao važna politička inicijativa te vrste u jugoistočnoj Evropi, a kasnije je iz nje izrastao Berlinski proces.

Izvor: Agencije