Od ponoći primjena sporazuma o ličnim dokumentima Kosova i Srbije

Na graničnim prelazima od 1. septembra se primjenjuje dogovor o ličnim dokumentima; Srbi sa Kosova mogu putovati sa srbijanskim ličnim dokumentima, kao i stanovnici Kosova.

Vlada Kosova ranije je najavila da će 1. septembra početi primjenu reciprociteta po pitanju registarskih tablica (Al Jazeera)

Od ponoći je počela primjena sporazuma o ličnim dokumentima između Srbije i Kosova, a rano u četvrtak ujutros na graničnom prelazu Jarinje situacija je mirna.

Na graničnim prelazima između Srbije i Kosova od 1. septembra se primjenjuje dogovor o ličnim dokumentima, po kojem će Srbi sa Kosova moći i dalje putovati sa srbijanskim ličnim dokumentima, dok će Srbija ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale vlasti Kosova.

Na punktovima koji se nalaze graničnim prelazima postavljena obavještenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korištenje ličnih karata koje su izadale vlasti Kosova omogućeno iz “praktičnih razloga”, odnosno slobode kretanja.

‘Statusno neutralne’ KS tablice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju “usmeni” dogovor, iz kojeg je Srbija uspjela izvući “najviše moguće”, prenose srbijanske agencije.

“Nikome nije teže, svima je lakše”, rekao je on povodom tog dogovora.

Vlada Kosova ranije je najavila da će 1. septembra početi primjenu reciprociteta prema Srbiji i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice s imenima gradova na Kosovu koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, kao ni “statusno neutralne” KS tablice.

Izvor: Agencije