Milanović: ‘Glupa politika’ EU-a prema ratu u Ukrajini nije u interesu Hrvatske

S jedne strane je Evropa koja je ovisna [o plinu], a s druge strane carstvo koje neće propasti, rekao je hrvatski predsjednik.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže da Evropska unija ne može zajednički pomoći u energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini (Pixsell)

S rastom cijena energenata svaka će se država spašavati za sebe, rekao je u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenivši da “glupa politika” Evropske unije prema ratu u Ukrajini nije u interesu Hrvatske.

“Ova glupa politika Evropske unije nije u interesu Hrvatske od prvog dana. Nije ni u interesu Njemačke, ali oni se to ne usude reći”, rekao je u izjavi novinarima nakon otvaranja osnovne škole u Koprivnici, izvijestila je agencija Hina.

Evropska unija ne može zajednički pomoći u energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, prognozirao je.

“Mi se damo navući od glasnijih od sebe, ići prsima, grlom u jagode u nešto što ne možemo kontrolirati. Na kraju će se svaka država brinuti za sebe. Garantiram”, rekao je.

“Sve je u novcu. Morat će se negdje uzeti da bi se drugdje dalo”, rekao je o očekivanom rastu cijena energenata zbog rata u Ukrajini i evropskih sankcija Rusiji koja je bila dosad najveći dobavljač plina za Evropu.

S jedne strane je Evropa koja je ovisna (o plinu), a s druge strane carstvo koje neće propasti, rekao je Milanović o Rusiji koja je u februaru izvela invaziju na Ukrajinu i “sada je mrcvari”.

“Trenutno gledamo kako Rusija mrcvari Ukrajinu s jako malim brojem vojnika. To je nemoralno”, rekao je, a “dio odgovornosti za to … snosimo svi mi”, rekao je aludirajući na zapadne zemlje.

Ukrajina i Hrvatska

Objašnjavajući svoje stajalište povukao je paralelu s Hrvatskom koja je bila spremna potpisati “vrlo nepovoljan” plan Z4 o reintegraciji okupiranih područja u sastav Hrvatske koja bi dobila visoku autonomiju (osim Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema).

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je spreman potpisati Z4 samo da izbjegne rat no “postojali su još lošiji ljudi koji su se pobrinuli da se to ne dogodi”, a to su sadašnji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i (četnički vođa) Vojislav Šešelj, podsjetio je Milanović.

“S druge strane Ukrajina nije bila spremna (potpisati) puno manje nepovoljan aranžman”, rekao je Milanović.

Ukrajinski “mentor”, države koje su je potaknule na to, nagovarale su Kijev da ništa ne potpiše i nisu mu jasno rekle u osam godina da “mora” ispoštovati mirovni sporazum s Rusijom.

A Srbija i Rusija nisu usporedive, rekao je i objasnio da “moraš znati s kim imaš posla”, jer Rusija da “je ogradiš zidom od deset metara, ona bi imala što jesti”.

Izvor: Agencije