Stotine ruža u Drini povodom godišnjice zločina nad Bošnjacima u Foči

Svake godine porodice žrtava traže procesuiranje zločinaca i obilježavanje mjesta stradanja.

Ružu za brata Emira spustio je Kemal Emir Frašto (Anadolija)

U organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 92 – 95” i Fondacije “Pravda”, a uz podršku cjelokupne bošnjačke zajednice Foče, u ovom gradu je obilježen Dan sjećanja na sve fočanske šehide, te 80 i 30 godina od zločina nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu i periodu rata u Bosni i Hercegovini.

Dan sjećanja ove godine obilježava se u izmijenjenom terminu, pa je program počeo u 18 sati, bacanjem ruža sa Karlovog mosta u rijeku Drinu, javlja Anadolija.

Ružu za brata Emira koji je nestao iz Kazneno-popravnog zavoda Foča 21. juna 1992. godine u Drinu je spustio Kemal Emir Frašto, koji uspomenu na brata čuva i tako što je svome imenu dodao i njegovo.

“Postoji i zapisnik u Hagu gdje se spominje ime mog brata, kako je mučen, ali od tada ništa nije poduzeto. Te večeri je izveden kako bi uzeli naš porodični novac, a pošto su to uradili, likvidirali su ga sljedeći dan. Po izjavama svjedoka, likvidiran je ispred kafića Derbi na autobuskoj stanici. Ekshumacija je započeta, ali iako su imali sve informacije, odjednom je otkazana, jer navodno nisu imali adekvatne mašine”, kazao je na Karlovom mostu Kemal Emir Frašto.

‘Pomozite nam, čujte naš glas’

Svake godine porodice žrtava traže procesuiranje zločinaca i obilježavanje mjesta stradanja.

“Zaista, svake godine s ovoga mjesta Udruženje upućuje iste poruke da se počinioci kazne, da se pronađu posmrtni ostaci naših najmilijih. To nam je velika želja dok smo još živi. I ovaj put upućujemo apel svim institucijama u BiH – pomozite nam, čujte naš glas, dajte da konačno pronađemo kosti naših najmilijih, pomozite da zločinci više slobodno ne šetaju ovim gradom”, izjavila je Midheta Kaloper Oruli, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92 – 95”.

U kompleksu Aladža džamije večeras je organiziran prigodan program, a proučen je i jasin pred duše žrtava s prostora ove općine.

Izvor: Agencije