U saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj 12 poginulih, 32 povrijeđenih

Autobus poljskih registarskih oznaka sletio je s autoceste A4 u smjeru Zagreba.

Svi stradali u slijetanju autobusa su poljski državljani, potvrdila je u subotu poljska novinska agencija (Matija Habljak / Pixsell)

Dvanaest osoba je poginulo, a 32 su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se oko 5:40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izjavio je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Teško je ozlijeđenih 19, tvrdi MUP.

Nesreća se desila na autocesti između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, kada je s kolovoza sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka.

“Autobus je išao iz mjesta u blizini Varšave, prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje”, rekao je Božinović.

Očevidom nesreće utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholiziranosti vozača.

Prema dosad prikupljenim podacima, do nesreće je došlo na način da je vozač autobusa izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

U autobusu bile 44 osobe

“Među teže ozlijeđenima ima onih koji se bore za život. Dosta je ljudi ozlijeđenih, u ovoj nesreći imamo samo one koji su izgubili život i one koji su ozlijeđeni. Nema nikoga tko je prošao bez ozljede”, rekao je Božinović.

Dodao je da su u poljskom autobusu bile 44 osobe, među kojima 42 putnika i dva vozača.

Svi stradali u slijetanju autobusa su poljski državljani, potvrdila je u subotu poljska novinska agencija PAP.

Nepoznat uzrok nesreće

Ozlijeđeni putnici, a dosta ih je putnika s politraumama, zbrinuti su u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu.

Uzrok nesreće još nije poznat (Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Poljski autobus, naveli su, proizveden je 2011. i bio je tehnički ispravan.

Saobraćaj autocestom A4 u smjeru Zagreba teče jednim trakom uz regulaciju policijskih službenika.

Na mjesto nesreće stigli su hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u subotu s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim te u ime hrvatske vlade izrazio sućut porodicama poginulih.

 

Izvor: Agencije