‘Za dom spremni’ se orilo tokom obilježavanja Oluje u Kninu

Pozdrav ‘Za dom spremni’ je zabranjen u Hrvatskoj, jer se radi o ustaškom ekvivalentu nacističkom pozdravu Sieg Heil.

Marko Skejo (lijevo), koji je s grupom svojih pristaša stigao u Knin i vikao 'Za Dom spremni' (Sime Zelic/PIXSELL)

Članovi 9. bojne HOS-a predvođeni Markom Skejom uzvikivali su u Kninu tokom obilježavanja vojno-policijske akcije Oluja pozdrav “Za dom spremni”, što je prema hrvatskim zakonima zabranjeno.

Kako navode hrvatski mediji, HOS-ov skup je održan pred spomenikom poginulim borcima u Kninu, a “vođa svečanosti'” poručio je da će hrvatsku domovinu pozdraviti tri puta onim istim pozdravom kojim su je pozdravljali u Domovinskom ratu.

Prema napisima hrvatskih medija, skup osigurava policija, a prema protokolu zabranjene se sve poruke uvredljivog sadržaja.

Spor Srbije i Hrvatske

Portal Dnevnik.hr navodi kako je Policijska uprava šibensko-kninska zaprimila prijave protiv više lica zbog narušavanja javnog reda, i da policija postupa po dojavama o incidentima.

“Radi se o dva odvojena događaja, u prvom se radi o 75-godišnjaku, a u drugom se radi o skupini od 14 osoba koji su narušavali javni red i mir upućivanjem poruka (uzvika) neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu gdje je bio okupljen veći broj građana, čime su ispunili elemente protupravnog ponašanja”.

Srbijanski dužnosnici nazvali su u četvrtak hrvatsku vojnu akciju “Oluju“ iz 1995. “zločinačkom operacijom“ i “etničkim čišćenjem“ hrvatskih Srba, iznova potvrđujući duboke razlike između Srbije koja tu operaciju smatra zločinom nad svojim sunarodnjacima i Hrvatske koja je slavi kao ratnu pobjedu i nacionalni praznik.

Izvor: Agencije