Dodik: Raspoređivanje misije NATO-a u BiH bila bi okupacija

Niko nije osporio mandat EUFOR-a zbog čega je inicijativa američkih senatora klasičan primjer okupacije suverene zemlje, rekao je Dodik.

Politika Republike Srpske je jasna - mir i vojna neutralnost, kaže Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u petak da je grupa američkih senatora nepotrebno podigla tenzije inicijativom o zakonu koji bi omogućio raspoređivanje misije NATO-a u BiH ukoliko Rusija blokira nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine.

Dodik je upitan da prokomentariše inicijativu senatora da SAD iskoristi svoj uticaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje i sigurnog okruženja u BiH, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da se ojača štab NATO-a u Sarajevu.

‘BiH je stabilna i mirna’

Član Predsjedništva BiH rekao je za Srnu da niko nije osporio mandat EUFOR-a zbog čega tu inicijativu smatra klasičnim primjerom okupacije suverene zemlje.

Dodik je ponovio da je BiH stabilna i mirna, prenio je Tanjug.

“Što se tiče unutrašnjih nemira i ugrožavanja bezbjednosti, BiH je u tom pogledu stabilna. Politika Republike Srpske je jasna – mir i vojna neutralnost”, poručio je Dodik.

Izvor: Agencije