Dodik: Nas su pobili Hrvati, otimali su nam imovinu

Nema nigdje mjesta na prostoru bivše Jugoslavije da su Srbi takvo nešto učinili i da su Srbi organizovali logore.

Srbijanski dužnosnici nazvali su u četvrtak hrvatsku vojnu akciju "Oluju“ iz 1995. “zločinačkom operacijom“ i "etničkim čišćenjem“ hrvatskih Srba (Tanjug)

Član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras na obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji “Oluja”, da Srbi jedino okupljeni i jedinstveni mogu očuvati sjećanje i pamćenje.

“Jednog dana kao rezultat svih stradanja morat će da dođe naše nacionalno jedinstvo. Teška je sudbina nas Srba, ali moramo da se okupimo i da znamo da neće više biti kolona ako nas bude branila Srbija. Nas su pobili Hrvati, otimali su nam imovinu”, rekao je Dodik u Novom Sadu, prenosi novinska agencija Beta.

Srbijanski dužnosnici nazvali su u četvrtak hrvatsku vojnu akciju “Oluju“ iz 1995. “zločinačkom operacijom“ i “etničkim čišćenjem“ hrvatskih Srba, iznova potvrđujući duboke razlike između Srbije koja tu operaciju smatra zločinom nad svojim sunarodnjacima i Hrvatske koja je slavi kao ratnu pobjedu i nacionalni blagdan.

U Srbiji se nizom skupova komemoriraju žrtve “Oluje”, uz ocjenu da će Hrvatska tu akciju slaviti, a Srbija tugovati za poginulima, ubijenim i nestalima tokom i nakon akcije kojom je hrvatska vojska i policija u avgustu 1995. oslobodila područja pod kontrolom pobunjenih lokalnih Srba.

‘Novi dom u Srbiji’

Dodik je rekao da svi ti ljudi pamte ne samo dan kada je počela “Oluja”, već i svoj zavičaj, iako su novi dom našli u Srbiji, i doprinijeli razvijanju svog novog kraja.

“Ne samo da ne možemo da zaboravimo, ne možemo da oprostimo činjenicu da su nemoćne kolone izbeglica, u kojima su bile žene, djeca, starci, bili bombardovani od strane njihovih aviona”, rekao je Dodik.

On je ukazao da „moramo da počnemo da slavimo život, ali i da kažemo da se zavjetujemo da ćemo nastaviti da gradimo nacionalni identitet, da nećemo odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obilježje, te da nećemo zanemariti vjeru, pamćenje, jezik i pismo, ni zavičaj i tako prenijeti novim generacijama sjećanje na sve što se desilo“.

“To što je 150.000 Srba nestalo iz Sarajeva, hoće da nam kažu da su otišli dobrovoljno i da im ništa nije falilo. Bili su izbačeni i pobijeni, jednako kao i na nekim drugim mjestima. Srbi su iza sebe ostavljali izgrađene gradove. Srbi su milijarde uložili u Sarajevo. Knin je bio čisto srpski grad. Nema nigdje mjesta na prostoru bivše Jugoslavije da su Srbi takvo nešto učinili i da su Srbi organizovali logore“, ustvrdio je Dodik.

‘Državna politika Franje Tuđmana’

„Srbi ne treba da traže milostinju, pobijeni smo i nestali, jer to je bila državna politika Franje Tuđmana koji je rekao da Srbe treba tako udariti da se više nikada ne oporave. Nestali su Srbi iz Krajine, i kada su odlazili ostavili su otključane kuće, ali su ostavili zaključani srca i žive svoje zavičaje“.

Dodik je rekao da je prošli vijek – vijek srpskog stradanja.

U Novom Sadu na obilježavanju 27 godina od “Oluje” prisutni su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministri u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada