Zbog smrti Dženana Memića pod istragom sutkinja i policajci u BiH

Advokat porodice preminulog Dženana Memića rekao je da je pod istragom sutkinja Dalida Burzić, bivša tužiteljica Sarajevskog kantona.

Smrt Dženana Memića u Sarajevu nerazriješena je od 2016. godine (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv više osoba uključujući jednu sutkinju Suda BiH koje sumnjiči za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića Dženana Memića nerazjašnjenih još od 2016. godine, potvrdili su u srijedu iz tog tužilaštva.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako je tokom dana donesena naredba o otvaranju istrage pod sumnjom za ubistvo Dženana Memića i druga povezana krivična djela no nije želio otkriti identitet osumnjičenih.

Advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić u nastojanjima da dokažu kako Dženan nije nastradao u prometnoj nesreći nego je ubijen a dokazi o tom zločinu namjerno su prikriveni, izjavio je lokalnim medijima kako je sada pod istragom i sutkinja Dalida Burzić koja je prije imenovanja na dužnost u Sudu BiH bila glavna tužiteljica Sarajevskog kantona.

To je tužilaštvo vodilo istragu o Memićevoj smrti uz zaključak kako je on preminuo uslijed ozljeda koje je zadobio kada ga je udario kombi u općini Ilidža.

Tako je bila formulisana i optužnica koja je podnesena protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića no oni su pravomoćno oslobođeni krivnje jer kantonalno tužilaštvo u sudskom procesu nije uspjelo dokazati njihovu odgovornost.

Pod istragom i sudski vještak

Na popisu osoba pod istragom je i bivši tužitelj Meris Ćato koji je podigao optužnicu, bivši komesar sarajevske policije Vahid Ćosić te bar još jedan policajac kao i sudski vještak Ševal Kovačević koji je pred sudom zastupao tezu o prometnoj nesreći.

Pred Sudom BiH već traje suđenje protiv pet osoba koje Tužiteljstvo BiH također tereti za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti Dženana Memića.

Njegova kao i smrt mladića Davida Dragičevića koji je pod također nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u martu 2018. godine uzrokovale su val velikih protesta protiv stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Dragičevićevi roditelji također tvrde da je njihov sin ubijen a zločin prikriven.

Niti jedan od ta dva slučaja još nije dobio sudski epilog.

Reakcija porodice Memić

Nešto kasnije, porodica Memić se obratila javnosti na društvenoj mreži Facebook gdje se zahvalila svima na podršci tokom proteklih godina.

“Mnogo toga je iza nas. Teška i iscrpljujuća borba, kojoj još uvijek nije kraj, ali smo zadovoljni činjenicom da konačno sve ide u pravom smjeru i da se taj kraj sada barem nazire. Zahvalni smo svakom pojedincu koji doprinese rasvjetljavanju ovog slučaja”, navodi se u saopćenju.

“Nakon skoro sedam godina, dočekali smo pokretanje istrage o ubistvu, pokretanje istrage protiv osoba koje su isto pokušale zataškati, a na Sudu BiH vodi se sudski proces protiv pet osoba, za organizirani kriminal. Iza sebe imamo pravosnažnu oslobađajuću presudu Vrhovnog suda FBiH, kojom je dokazano da se saobraćajna nesreća nije dogodila.Iza sebe imamo dvadeset protestnih okupljanja.”

Ističu kako je sve ovo rezultat rada advokata Ifeta Ferageta, upornosti porodice i podrške javnosti.

“Za skoro sedam godina, koliko traje naša borba, neko bi se i umorio, odustao bi i to se i očekivalo od nas. Pokušavali su nas natjerati na to, na sve moguće načine. Međutim, svakim danom, mi smo jačali i rasla je vaša podrška. Naš cilj je uvijek bio jedan – doći do pravde.”

“Mnogi su osuđivali neke naše postupke, to rade i danas, ali nas takve stvari nikada nisu uspjele pokolebati, niti će. Mi znamo kojim putem idemo i zašto to radimo. Kada očistimo pravosuđe od kriminalaca, korumpiranih pojedinaca, kada smjestimo Dženanove ubice iza rešetaka, vratit’ će se postepeno i izgubljeno povjerenje svih nas u pravosuđe u BiH.”

Izvor: Agencije