Vučić i Peach razgovarali o svjetskim i regionalnim temama

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

Peach na sastanku s predsjednikom Srbije (Anadolija)

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u srijedu sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom s kojim je razgovarao o aktuelnim svjetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Srbije i Kosova, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i UK-a.

Vučić je istakao da je Srbija opredjeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorištenih mogućnosti, prenosi Tanjug.

On je zahvalio Vladi UK-a na finansijskoj pomoć koju pruža kroz Fond za dobru upravu, fokusiran na podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja.

Specijalni izaslanik Peach je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi kao posljedici rata u Ukrajini rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske sigurnosti i njenom unapređenju.

Dijalog Srbije i Kosova

Povodom dijaloga Srbije i Kosova Vučić je još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na Kosovu, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja.

Specijalni izaslanik Peach je zahvalio Vučiću na posvećenosti dijalogu Srbije i Kosova.

On je u ime Vlade UK-a podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima.

Peach, prvi specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, imenovan je na tu funkciju u decembru 2021. godine.

U posjeti Beogradu bio je u februaru ove godine, kada je razgovarao sa Vučićem, Brnabić, patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i predstavnicima civilnog društva, medija i opozicionih stranaka.

Izvor: Agencije