Slovenija imenovala specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Specijalne predstavnike za Zapadni Balkan ranije su imenovali Njemačka, Velika Britanija kao i SAD, čiji je cilj stabilizirati tu turbulentnu regiju.

Slovenska šefica diplomatije Tanja Fajon izjavila je da je o imenovanju predstavnika za Zapadni Balkan obavijestila zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijela Escobara (EPA)

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon objavila je danas da je ta zemlja imenovala Anžeja Frangeša za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, kao i da je o tome obavestila specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Escobara.

“Obavijestila sam zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijela Escobara o imenovanju našeg predstavnika za region Zapadnog Balkana. Radujem se saradnji sa vama”, napisala je Fajon, a objavilo na Twitteru slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenske vlade, navodi se da je Frangeš angažovan u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije od 2003. godine.

Potom je od 2005. do 2009. godine radio je u ambasadi Slovenije u Beogradu gdje je bio zadužen za bilateralnu saradnju Slovenije i Srbije i pomno je pratio pitanje Kosova.

Zatim je 2011. godine upućen u misiju Eulex na Kosovu. Naredne tri godine, obavljao je funkciju regionalnog oficira za vezu između Srbije i Kosova, a između 2014. i 2016. bio je u sastavu Delegacije EU-a u Beogradu, fokusiran na dijalog Srbije i Kosova.

Obavljao je i dužnost savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova, a od 2018. je ambasador Slovenije u Bugarskoj.

Specijalne predstavnike za Zapadni Balkan ranije su imenovali Njemačka, Velika Britanija kao i Sjedinjene Američke Države, čiji je cilj stabilizirati tu turbulentnu regiju, naročito nakon ruske invazije na Ukrajinu od kraja februara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada