Konaković: Visoki predstavnik će nametnuti izmjene Izbornog zakona

Predsjednik NiP-a ističe kako će OHR nametnuti lošija rješenja od onih koja su bila na skupu u Neumu.

Konaković: Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje (Fena)

Nakon konsultacija šefova opozicionih stranaka i visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava bh. entiteta Federacija BiH, predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona, prenosi agencija Fena.

„Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal, jer je kukavičluk lidera u Neumu rezultirao da će OHR vjerojatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu“, istakao je on i dodao:

„Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje.“

Jednoetničke liste

Kakvo će to rješenje biti, kaže čelnik NiP-a, ostaje da se vidi.

„Shvatamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast.“

„Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti efikasna, da niko ne može blokirati nijedan proces”, ocijenio je Konaković.

Izvor: Agencije