Stoltenberg: KFOR spreman intervenisati na Kosovu

Administrativne odluke o načinu ulaska iz Srbije na Kosovu potakle su vrlo visoke tenzije između zvaničnog Beograda i Prištine.

Sve strane se moraju konstruktivno angažovati u dijalogu u kojem posreduje EU i riješiti razlike putem diplomatije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je KFOR spreman intervenisati na Kosovu, ukoliko je stabilnost ugrožena, pozivajući se na mandate koji ima od UN-a, nakon vrlo visokih tenzija između Kosova i Srbije.

“Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na sjeveru Kosova. Sve strane se moraju konstruktivno angažovati u dijalogu u kojem posreduje EU i riješiti razlike putem diplomatije. NATO i KFOR su spremni intervenisati ukoliko je stabilnost ugrožena, a na osnovu svog UN mandata”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Srbijanski predsjednik Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Recipročne mjere

Kosovo je planiralo uvesti zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavati tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”, počevši od 1. avgusta, ali je takva odluka prolongirana.

Prolongirana je i odluka o zabrani korištenja registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Izvor: Agencije